Ocjena točnosti

Ostojić: Nema mandatara bez skupljenih potpisa

Hina / mm

“Tek kad se skupi potpise, može se pred predsjednicu, i razgovarati o mandatu”, izjavio je Ranko Ostojić (SDP) u emisiji Novi dan na televiziji N1.

Prikupljanje potpisa zastupnika da bi se dokazalo kako potencijalni mandatar uživa povjerenje većine u Saboru samo je ustaljena praksa, ali ne i Ustavom propisana procedura. Ustav propisuje tek da mandatar mora imati podršku većine zastupnika u Saboru, ali potpisne liste nigdje se izrijekom ne spominju.

“Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika”, stoji u 98. članku Ustava RH.

Drugim riječima, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na konzultacijama će utvrditi postoji li mandatar koji uživa podršku većine izabranih zastupnika. Iz Ureda predsjednice ranije je najavljeno da će konzultacije započeti nakon što DIP objavi konačne i službene rezultate izbora (Hina).

Dosad je standard bio da se podrška izražava potpisima zastupnika, što je metoda koju i ovoga puta koriste HDZ-ova i SDP-ova koalicija (RTL). No, ustavna odredba koja propisuje proceduru određivanja mandatara dovoljno je neodređena da se podrška može izraziti i usmenim putem, na konzultacijama u Uredu predsjednice.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.