Ocjena točnosti

Maletić: Reforme koje MOST želi su u programu HDZ-a

Hina / Denis Cerić / ua

“Mi smo napravili čitav program koji je vezan upravo uz provedbu reformi i stavljanje u prvi plan poduzetnika i građana. To je ono što i MOST želi”, izjavila je HDZ-ovka Ivana Maletić nakon sastanka s predstavnicima MOST-a (24sata.hr).

Kako bismo provjerili ovu tvrdnju HDZ-ove europarlamentarke i saborske zastupnice, usporedili smo obećanja koja je HDZ dao u svom predizbornom programu sa smjernicama razvoja poduzetništva i pravosuđa koje je MOST jučer objavio na svojoj internetskoj stranici i koje su služile kao polazišna točka za daljnje pregovore. Pritom smo u poglavlju poduzetništva uspoređivali 11 točaka koje je MOST istaknuo kao glavne aktivnosti, a u poglavlju pravosuđa šest točaka koje su u MOST-u identificirali kao ključne promjene koje treba uvesti.

Poduzetništvo

MOST traži da kod prvog inspekcijskog nadzora poduzetnici dobiju savjet kako ispraviti uočene prekršaje, a da se sankcije naplaćuju tek kod ponavljanja prijestupa. HDZ u svom programu to ne spominje.

MOST traži reviziju predstečajnih nagodbi. HDZ u svom programu to ne spominje.

MOST traži ukidanje poreza na dividendu. HDZ u svom programu to ne spominje.

MOST traži reviziju davanja i nameta i ukidanje onih koji nisu potrebni. HDZ je u svom programu obećao ukidanje dijela parafiskalnih nameta, kao i smanjenje poreza i jednostavniji porezni sustav.

MOST traži reviziju sustava potpora za poduzetnike i mjerenje stvarnog efekta. U HDZ-ovom programu obećava se tek da će uvesti potpore za projekte poduzetnika na kojima se zapošljavaju branitelji.

MOST traži da se izjednači cijena energije za pravne i fizičke osobe. U HDZ-ovom programu to se ne spominje, iako obećavaju smanjenje cijene energenata.

MOST traži uvođenje centraliziranog plaćanja davanja državi preko jednog računa. U programu HDZ-a to se ne spominje, iako obećavaju jednostavniji porezni sustav.

MOST predlaže da se do određenog neto iznosa plaće, a prema njihovom mišljenju trebalo bi se raditi o 5000 kuna, plaća fiksni iznos doprinosa. U HDZ-ovom programu to se ne spominje.

MOST traži povoljno kreditiranje bez valutne klauzule. U HDZ-ovom programu to se ne spominje.

MOST traži osnivanje jedinstvenog info portala za poduzetnike. U HDZ-ovom programu obećano je da će na početku mandata uspostaviti informacijsko i procesno središte koje bi trebalo funkcionirati kao mjesto na kojem poduzetnici mogu dobiti sve odgovore potrebne za pokretanje ili proširenje poslovanja i rješavanje problema u poslovanju s kojima se susreću.

MOST traži ukidanje obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori. U programu HDZ-a to se ne spominje.

Pravosuđe

MOST traži bitno ubrzavanje rada sudova. U HDZ-ovom programu obećava se da će smanjiti broj starih neriješenih sudskih predmeta na najmanju moguću mjeru, te da će rasteretiti sudove i povećati učinkovitost pravosuđa. MOST ima pet prijedloga kako to učiniti: mijenjati zakon kako nijedno sudačko i državnoodvjetničko mjesto ne bi ostalo prazno dulje od šest mjeseci, osigurati da se žurni spisi rješavaju u roku od dvije godine, prekovremenim angažiranjem iskusnih sudaca smanjiti broj zaostataka u drugostupanjskim postupcima, proširiti primjenu instituta “oglednog spora” u više vrsta sporova na sudovima, te pojednostavniti pravila postupka. Prijedloge takvih mjera u HDZ-ovom programu nije moguće pronaći.

MOST traži povećanje transparentnosti u radu sudova i Državnog odvjetništva. HDZ u svom programu obećava izmjene zakona koje će onemogućiti utjecaj politike na imenovanje pravosudnih dužnosnika. MOST ima pet prijedloga kako to postići: potpuna obnova tzv. etičke infrastrukture u pravosuđu, obnova rada Savjeta za provedbu reforme pravosuđa, uspostava sustava nagrađivanja i sankcija za zaposlenike, ujednačavanje sudske prakse uz obvezu sudova da objave svoje presude na internetu i da se o njima raspravlja na redovitim sudskim kolegijima, objedinjavanje Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća u jedinstveno tijelo u kojem bi polovica članova bila iz redova struke izvan sudova i DORH-a. Od sličnih mjera u HDZ-ovom programu može se pronaći tek obećanje da će se uspostaviti jasan sustav za praćenje i mjerenje rada svih zaposlenika u državnim institucijama i ustanovama.

MOST traži odlučniju informatizaciju poslovanja u pravosuđu. Predlažu tako da državno odvjetništvo dobije uvide u evidenciju porezne uprave, MUP-a i u financijske transakcije obveznika vođenja poslovnih knjiga, da se katastar i zemljišne knjige povežu u jedinstvenu evidenciju, te da se omoguće uknjižbe vlasništva i hipoteka izravno od strane javnih bilježnika. Od sličnih mjera, HDZ u svom programu ima obećanje modernizirati zemljišne knjige i katastar spajanjem njihovog podataka kako bi se oni ujednačili i bili u jednoj bazi podataka.

MOST traži racionalizaciju troškova u pravosuđu. Predlažu uvođenje centraliziranog printanja, korištenje e-maila za službenu komunikaciju, racionalizacije u dostavi sudske pošte, te uvođenje transparentnog i centraliziranog sustava upravljanja nekretninama pravosudnih tijela i Ministarstva pravosuđa. Od sličnih se mjera u HDZ-ovom programu može pronaći obećanje da će izmijeniti zakon kako bi omogućili bržu i bolju komunikaciju s pravosudnim tijelima.

MOST traži i zaštitu dužnika koji žive u nekretnini koja je predmet ovrhe. Predlažu da se dom dužnika zaštiti prema europskim uzorima, a da se iz takve zaštite izostave luksuzne nekretnine. U HDZ-ovom programu nema takve mjere.

MOST traži da se promjeni struktura Državnog sudbenog vijeća, kako bi suci u njemu imali manju zastupljenost. Radi se o reformi za koju je potrebna promjena Ustava, a koja se u HDZ-ovom programu ne spominje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.