Ocjena točnosti

Ćorić: SDP je objavio dvije verzije odgovora MOST-u

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Tijekom jučerašnjeg dana u medijima je izašla informacija da je SDP odnosno koalicija Hrvatska raste program predstavila na svojoj internetskoj stranici. I uistinu, taj program je jučer u kasnim poslijepodnevnim satima tamo bio. Mi imamo verziju tog programa i ja vjerujem da svi vi koji ste bili agilni, da ste istu tu verziju skinuli. Onda se u jednom trenutku do tog programa nije moglo doći na stranici SDP-a odnosno Hrvatska raste i trenutno imamo drugu, nešto izmijenjenu verziju programa”, izjavio je Tomislav Ćorić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za financije, na press konferenciji u ponedjeljak (HRT).

Ćorić se referirao na odgovore SDP-ove koalicije na reformske zahtjeve MOST-a, koji su javno objavljeni u nedjelju. Uputio je medije na 30. stranicu tog dokumenta, odnosno na točku II.2 u poglavlju Poduzetništvo, ustvrdivši da na jednom mjestu stoji “Načelno se kao Ministarstvo financija Porezna uprava slažemo s mogućnošću propisivanja kvartalnog izvješćivanja o neoporezivim primicima”.

Dva različita dokumenta

Usporedili smo prvu verziju dokumenta kojeg je objavila koalicija Hrvatska raste i verziju koju je trenutno dostupna na njihovim internetskim stranicama, te se pokazalo da je Ćorić u pravu. U prvoj verziji, pod točkom II.2, u dijelu koji se odnosi na zahtjev ukidanja mjesečnog izvještaja za neoporezive primitke stoji: “Načelno se kao MF PU slažemo s mogućnošću propisivanja kvartalnog izvješćivanja o neoporezivim primicima”. Možete to vidjeti i na priloženoj fotografiji:

HrvatskarasteMFPU

U drugoj verziji dokumenta, onoj koja je trenutno dostupna na uvid javnosti na internetskoj stranici koalicije Hrvatska raste, stoji: “Načelno se slažemo s mogućnošću propisivanja kvartalnog izvješćivanja o neoporezivim primicima”. Da je iz odgovora izbačena kratica MF PU koja predstavlja Ministarstvo financija Poreznu upravu, možete vidjeti i na priloženoj fotografiji:

HrvatskarasteBezMFPU

Milanović: Zločesto je reći da su to pisali Vladini činovnici

Ovu nepodudarnost između dvije verzije dokumenta HDZ iskorištava kao argument u korist svoje teze da odgovore koalicije Hrvatska raste nisu pisali stranački kadrovi, već državni činovnici. Zoran Milanović već je u nedjelju to demantirao (Hina):

“To je tako zločesto reći da su to pisali Vladini činovnici. Mi smo četiri godine u vladi i pisali smo svoje programe onda i sad će netko reći da su naš program, koji postoji za razliku od HDZ-ova, pisali činovnici, e pa nisu. Pisali su ih naši ljudi, sveučilišni profesori, praktičari, stručnjaci. Mi smo tu u relativno boljoj poziciji od HDZ-a, zato što imamo iskustva, imamo stabilnost i na neke stvari smo u stanju odgovoriti odmah”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.