Pod povećalom

Novi izbori ne odgovaraju ni HDZ-u, ni MOST-u

Hina / ik

Relativni pobjednik izbora je HDZ, o sastavljanju Vlade odlučuje MOST, ali u najboljoj poziciji trenutno je ipak SDP. Pokazuju to ankete provedene nakon parlamentarnih izbora održanih 8. studenog.

Već je Crobarometar Nove TV, kojeg je agencija Ipsos na uzorku od 966 birača provela od 8. do 20. studenog, pokazao da SDP ima bolji rejting nego HDZ. Ta je anketa rejting SDP-a procjenjivala na 29 posto, odnosno 0,8 posto više nego što je imao HDZ. Stranka Zorana Milanovića tako je po prvi put nakon godinu i pol dana postala najpopularnija u Hrvatskoj.

Izvrstan rezultat u ovoj anketi, provedenoj netom nakon završenih parlamentarnih izbora, imao je i MOST nezavisnih lista. Crobarometar je pokazivao da MOST podržava 19,1 posto birača, što je Nikoli Grmoji davalo utemeljenje za optimistične izjave da bi na ponovljenim izborima mogli osvojiti 35 mandata (HRT).

Rejting MOST-a u padu

Popularnost MOST-a evidentno je porasla u danima nakon samih izbora, ali vrlo brzo im se rejting počeo topiti. Pokazuje to istraživanje CRO Demoskop agencije Promocija plus provedeno između 30. studenog i 2. prosinca (Televizija N1), prema kojem je odnos snaga na vrhu ostao otprilike isti, ali je potpora MOST-u znatno pala.

Prema istraživanju CRO Demoskop, SDP je početkom prosinca imao podršku 28,2 posto birača, HDZ je podržavalo 27,6 posto birača, a MOST 15,6 posto birača. SDP-ovu koaliciju podržavalo je 30,3 posto birača, HDZ-ovu 29,4 posto birača, a MOST je i ovdje na trećem mjestu s podrškom od 15,4 posto.

Indikativan je podatak i da je u istom istraživanju Zoran Milanović bio drugi najpozitivniji političar u Hrvatskoj, iza Kolinde Grabar Kitarović. Predsjednica je uživala podršku 21,5 posto građana, dok je tehničkog premijera podržavalo 12,3 posto građana. Na trećem mjestu s 10,8 posto bio je Božo Petrov.

Istovremeno, Tomislav Karamarko predvodio je ljestivicu najnegativnijih hrvatskih političara; takvim šefa HDZ-a smatra 32,7 posto birača. I ovdje je Milanović na drugom mjestu; prvog čovjeka SDP-a najnegativnijim početkom prosinca smatralo je 26 posto birača.

Trećina birača želi Milanovića za premijera

Ipak, da se Milanović u slučaju eventualnih ponovljenih izbora nalazi u boljoj situaciji od Karamarka i Petrova, pokazalo je i istraživanje koje je Promocija plus na uzorku od 1300 birača provela za RTL. Gotovo trećina ispitanih, njih 31,4 posto, vjeruje da bi Milanović trebao ostati premijer.

Nešto manje od četvrtine ispitanih, oko 24,5 posto, vjeruje da bi premijer trebao biti Petrov. Najmanju naklonost građana ima Karamarko, kojeg u ulozi premijera vidi tek 11 posto ispitanika.

No, istovremeno 23,7 posto građana vjeruje da će HDZ sastaviti Vladu, i to uz pomoć MOST-a, Milana Bandića, HDSSB-a, Radimira Čačića i dijela manjinaca. Jedan posto manje građana, njih 22,6 posto, misli da će Vladu sastaviti SDP i to uz pomoć dijela zastupnika MOST-a, IDS-a, Drage Prgometa, Radimira Čačića i manjinaca. Da nitko neće formirati Vladu i da ćemo morati na nove izbore vjeruje 16,8 posto građana.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.