Ocjena točnosti

Mlakar: Predsjednica mora nekom povjeriti mandat prije raspisivanja izbora

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Predsjednica bi morala nekom povjeriti mandat prije raspisivanja izbora, jer bi se u protivnom izložila neugodnim tumačenjima da provocira izbore prije negoli je bilo kome dala mogućnost da sastavi Vladu. Mislim da to nije bila namjera Ustava te da to ne bi bilo u skladu s Ustavom”, izjavio je za Hinu HDZ-ov Davorin Mlakar.

Kao što je Faktograf već pisao, Kolinda Grabar Kitarović zbog međusobno suprotstavljenih ustavnih odredbi nalazi se u naizgled bezizlaznoj situaciji: ne smije mandat za sastavljanje Vlade povjeriti osobi koja nema potporu većine saborskih zastupnika, a ne smije ni raspisati prijevremene izbore prije nego dvojici različitih mandatara omogući šansu za sastavljanje Vlade.

Što je ustavotvorac htio reći?

U praksi to znači da predsjednica zapravo mora rastumačiti namjeru ustavotvorca. U Ustavu se mogućnost raspisivanja novih izbora prije pokušaja sastavljanja Vlade uopće ne spominje, dok je razrađena situacija u kojoj mandatar na koncu ipak ne uspijeva prikupiti većinu glasova zastupnika u Saboru.

“Mislim da je namjera Ustava da država funkcionira i da se prvo pokuša sve, da se iscrpe sve mogućnosti da se sastavi vlast, a tek ako to ne uspije, ide na nove izbore”, tumači Mlakar pozivajući se upravo na 111. članak Ustava RH.

Isto tumačenje Ustava u razgovoru za Faktograf ranije je dao i Dragan Zelić iz GONG-a: “S obzirom da nema mehanizma putem kojeg bi predsjednica točno mogla utvrditi tko uživa povjerenje, temeljem obavljenih konzultacija i raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru, a imajući na umu cilj, a to je sastavljanje Vlade, predsjednici ostaje utvrditi tko bi mogao dobiti većinu u Saboru. Jer samo u Saboru može se utvrditi tko doista ima povjerenje većine svih zastupnika. Ukoliko predsjednica ne povjeri mandat za sastavljanje Vlade i raspiše izbore, što će se dogoditi ako i nakon novih izbora bude slična situacija? Hoćemo li ići opet na izbore?”.

Mlakar protiv Karamarka i Šeksa

Zanimljivo je i da se HDZ-ovac Mlakar, član još uvijek aktualnog saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, ovakvim tvrdnjama suprotstavlja tumačenjima Ustava koja putem Vladimira Šeksa stižu s Pantovčaka (Jutarnji list, 24sata), a kojima se priklonio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji, prema izvještaju Hine, “također smatra da predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović treba imati pravo raspisati izbore bez konstituiranja Sabora”.

Grabar Kitarović u međuvremenu je, kako je Hini potvrđeno iz Ureda predsjednice, na zajednički razgovor pozvala Karamarka i Zorana Milanovića, a prije nego se s njima sastane u ponedjeljak u 14 sati, konzultirat će se s profesorima ustavnog prava. U ponedjeljak u 11 sati predsjednica je na Pantovčak pozvala profesora Branka Smerdela sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Sanju Barić iz Rijeke, Arsena Bačića iz Splita te Zvonimira Lauca i Matu Palića iz Osijeka.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.