Ocjena točnosti

Maras: Bez Sabora nema plaća i mirovina nakon 31. ožujka

HRT (Otvoreno)

“Privremeno financiranje je do trećeg mjeseca, a ako se kojim slučajem dogodi neki scenarij, koji nitko ne želi, a to je da se prolongira formiranje Vlade, da to potraje nekoliko mjeseci, onda Sabor ima mogućnosti i elemenata kroz izmjene Zakona o proračunu prolongirati privremeno financiranje i osigurati isplatu plaća, mirovina i hladnog pogona”, izjavio je tehnički ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras (SDP) u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Drugim riječima, država bez konstituiranog Sabora može funkcionirati samo do 31. ožujka 2016. godine. Ukoliko predsjednik Sabora do tog roka ne bude izabran, umirovljenici i javni službenici će ostati bez primanja, a država neće moći servisirati ni preostale tekuće obveze poput npr. vraćanja dugova.

Zakon o proračunu ograničava iznos i trajanje privremenog financiranja

Razlog tome su odredbe 42. članka Zakona o proračunu, kojim se regulira privremeno financiranje države, odnosno jedinica lokalne i regionalne samouprave. Odluku o privremenom financiranju, prema Zakonu o proračunu, donosi Sabor i to u situaciji ako prije početka proračunske godine nije donesen državni proračun. No, privremeno financiranje ograničeno je iznosom, trajanjem i načinom na koji se sredstva smiju trošiti.

U trećem stavku 42. članka Zakona o proračunu tako stoji: “Privremeno financiranje obavlja se razmjerno rashodima izvršenim u istom razdoblju prethodne godine, a najviše do 1/4 ukupno izvršenih rashoda bez izdataka”. Iznimke od ovog pravila, kako propisuje četvrti stavak istog članka, mogu biti samo uplaćene i prenesene, a manje planirane ili neplanirane pomoći, donacije, prihodi za posebne namjene, te namjenski primici od zaduživanja.

Peti stavak 42. članka Zakona o proračunu nadalje propisuje da se “privremeno financiranje obavlja najduže za prva tri mjeseca proračunske godine”. Šesti i sedmi stavak propisuju kako se državna sredstva smiju trošiti u razdoblju privremenog financiranja: financiraju se isti programi, a država ne smije povećati broj zaposlenih u odnosu na 31. prosinca prethodne godine, te ne smije na sebe preuzimati nove obveze.

Milanović pokušava konstituirati Sabor bez MOST-a i HDZ-a

SDP-ovca Marasa, međutim, ništa od navedenog ne zabrinjava. U emisiji Otvoreno kazao je kako ima informacije prema kojima će se Sabor konstituirati idući tjedan. Večernji list ranije je objavio da Zoran Milanović pokušava prikupiti 76 ruku za konstituiranje Sabora bez podrške MOST-a i HDZ-a. To mu može poći za rukom ako ga podrže Hrid, HDSSB, stranka Milana Bandića, Živi zid, Stipe Petrina, te ili svih osam manjinaca, ili šest manjinaca i još dva nezadovoljna MOST-ovca.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.