Ocjena točnosti

Petrina: Vlada nije Općini Primošten dala ni lipe

Hina / Damir Senčar / ds

“Jasno mi je koliko ima kretena u Hrvatskoj, ali da se novinari koji se smatraju ozbiljnim usude napisati da je Vlada RH dala i jednu lipu Općini Primošten, a kamoli neki kredit, onda nije ni čudo da je ova zemlja podijeljena mržnjom. (…) Molim sve retardose, glupanjikose i veleštovane idiote koji misle da je Vlada išta dala Općini Primošten osim potvrde o urednom stanju općinskih financija, ikakav kredit da se sami obrišu sa moje liste prijatelja ili čak da me sami blokiraju jer kretenske objave jednostavno više ne želim gledati”, napisao je na svom Facebook profilu Stipe Petrina.

Bila je to reakcija Petrine na medijske špekulacije da je Zoran Milanović “kupio” njegov glas u Saboru odobrivši općini kojoj je na čelu 10 milijuna kuna kredita. No, Vlada RH nije Općini Primošten odobrila kredit, već joj je, kako stoji u Odluci dostupnoj na internetskoj stranici Vlade, tek dala suglasnost za zaduženje kod OTP banke.

U odluci Vlade stoji da se Općini Primošten daje suglasnost za zaduženje u iznosu od 10 milijuna kuna, uz valutnu klauzulu u eurima. Rok otplate kredita je 10 godina, u 120 jednakih mjesečnih rata. Kamatna stopa po kojoj će se kredit plaćati bit će u visini tromjesečnog EURIBOR-a uvećanog za maržu od 2,241 posto, te uz jednokratnu naknadu za troškove obrade kredita u visini od 0,1 posto iznosa odobrenog kredita.

Općina Primošten će navedenih 10 milijuna kuna kredita, kako također stoji u odluci Vlade RH, koristiti za nastavak izgradnje Trga don Ivana Šarića i Ulice bana Josipa Jelačića, za izgradnju spomenika Gospe od Loreta i za građenje Doma za stare i nemoćne. Suglasnost je dana sukladno odluci o zaduženju koje je Općinsko vijeće Primoštena donijelo 20. studenog.

Općina se ne može dugoročno zadužiti bez suglasnosti Vlade RH

No, što točno znači suglasnost koju je Vlada RH dala općini kojoj je Petrina na čelu? Odgovor na ovo pitanje nudi Zakon o proračunu, konkretno njegov 87. članak, a u kojem stoji da se jedinice lokalne samouprave ni ne mogu dugoročno zaduživati bez suglasnosti iz Banskih dvora.

“Jedinica lokalne i regionalne samouprave može se dugoročno zadužiti samo za investiciju koja se financira iz njezina proračuna, a koju potvrdi njezino predstavničko tijelo uz suglasnost Vlade, a na prijedlog ministra financija”, stoji u prvom stavku 87. članka Zakona o proračunu.

U drugom stavku istog članka ovog Zakona stoji da ugovor o zaduženju sklapa načelnik općine, ali opet uz suglasnost Vlade RH i na prijedlog ministra financija. U trećem stavku napominje se da je suglasnost Vlade RH obavezan prilog ugovoru o zaduživanju. Uvjeti za dobivanje suglasnosti propisani su Pravilnikom o postupku zaduživanja te davanja jamstava i suglasnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave kojeg donosi Ministarstvo financija.

Proračun Primoštena u plusu

Da nije bilo nikakvog razloga da Vlada odbije davanje suglasnosti, pokazuje i bilanca Općine Primošten. Fiskalnu 2014. godinu je Petrinina općina završila u plusu od 5.512.936 kuna. Ukupni prihodi i primici iznosili su 27.014.276 kuna, a ukupni rashodi i izdaci 21.501.340 kuna.

U plusu je Općina Primošten bila i tijekom prvih šest mjeseci 2015. godine, kada su ukupni prihodi i primici iznosili 14.065.143 kuna, a ukupni rashodi i izdaci 12.771.285 kuna. U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ostvaren je tako proračunski višak od 1.293.858 kuna. U oba izvješća može se lako pronaći i podatak da Općina Primošten nije ni u 2014., ni u 2015. godini koristila sredstva iz državnog proračuna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.