Ocjena točnosti

Milanović: HDZ nije pristao na uvjete MOST-a

Hina / Dario Grzelj / mm

“Prvo, želimo još jednom iskazati naš stav da HDZ nije ispunio uvjete definirane od strane MOST-a, odnosno da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i Koalicijom Hrvatska raste, te da nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru. Naprotiv, čelnik HDZ-a, gospodin Tomislav Karamarko, u svojoj izjavi nakon spomenute odluke MOST-a ostavio je mogućnost da i on bude mandatar što je u potpunoj suprotnosti sa svim do sada javno iznesenim uvjetima MOST-a”, napisao je Zoran Milanović u pismu upućenom MOST-u nezavisnih lista (Sdp.hr).

Podsjećamo, predsjednik MOST-a Božo Petrov na sastanku u zagrebačkom hotelu Esplanada pred čelnike koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije postavio je dva uvjeta koje moraju ispuniti za daljnju suradnju: pristajanje na tripartitnu Vladu i pristajanje na nestranačkog premijera. Rečeno je da će MOST, nakon što se obje strane očituju, nastaviti pregovore o suradnji samo s onom stranom koja na te uvjete pristane, dok će druga strana dobiti dodatna 24 sata da se predomisli i nastavi sudjelovati u pregovorima.

Što je zaključio HDZ?

Dokument koji sadrži zaključke Predsjedništva HDZ-a, a kojeg je objavio Index.hr, pokazuje da je Milanović u pravu: HDZ nije eksplicitno pristao na zahtjeve MOST-a, koji su bili prezentirani kao ultimativni uvjet za nastavak pregovora o suradnji. Taj dokument, kojeg potpisuje Tomislav Karamarko, sadrži četiri zaključka:

I. Hrvatska demokratska zajednica izražava spremnost za postizanje suglasja i suradnje o svim ključnim pitanjima vezanim za boljitak hrvatske države i društva u cjelini.

II. Hrvatska demokratska zajednica konstatira da su se članice koalicije Hrvatska raste na čelu sa SDP-om nedvosmisleno izjasnile da ne prihvaćaju ponuđeni prijedlog MOST-a.

III. Hrvatska demokratska zajednica poziva MOST na nastavak razgovora u cilju formiranja saborske većine koja će izabrati predsjednika Hrvatskog sabora i novu reformsku Vladu Republike Hrvatske.

IV. Hrvatska demokratska zajednica poziva MOST na otvoreni razgovor o definiranju jasnih političkih i upravljačkih mehanizama nužnih za provedbu reformi. Takvim razgovorom Domoljubna koalicija i MOST doći će do najboljih kadrovskih rješenja, što uključuje mogućnost razgovora i o nestranačkom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. Također, Hrvatska demokratska zajednica je spremna prihvatiti suradnju i s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornosti.

Karamarko ne odustaje od fotelje premijera

“Mi ćemo o tome razgovarati, i u toj opciji možemo razgovarati”, odgovorio je Karamarko na novinarsko pitanje hoće li se odreći pozicije premijera netom nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj su doneseni predmetni zaključci (Domoljubna.hr).

Sličan stav ponovio je Karamarko i dva dana kasnije na Pantovčaku, gdje je došao na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. “Nikad ne znam što je to stručni premijer. Je li se to negdje posebno školuje za premijera? Ne znamo to, razgovarat ćemo, sve su opcije na stolu, stranački, nestranački… Otvoreni smo za sve”, izjavio je Karamarko i dodao: “To može biti da neću biti premijer, a može se dogoditi i da budem premijer” (Domoljubna.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.