Ocjena točnosti

Kosor: Njemačka i Francuska imaju manje ministarstava nego Vlada RH

Hina / Daniel Kasap / dk

“Vlade Njemačke i Francuske imaju manji broj ministarstava od Hrvatske”, izjavio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor (RTL/Hina).

Vlada Republike Hrvatske, kao što se može provjeriti na njenoj službenoj internetskoj stranici, trenutno se sastoji od 21 člana: uz tehničkog premijera Zorana Milanovića, tu je još i 20 ministara (od kojih su četvero ujedno i potpredsjednici Vlade).

Ovu brojku usporedili smo s kabinetima njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog premijera Manuela Vallsa, te utvrdili da Kosor doista raspolaže s točnim podacima.

Njemačka federalna vlada tako se sastoji od kancelarke Merkel i njenih 15 ministara. Njemačka vlada sastoji se od ministarstva za gospodarska pitanja i energiju; vanjskih poslova; unutarnjih poslova; pravde i zaštite potrošača; financija; rada i socijalnih pitanja; hrane i poljoprivrede; obrane; obiteljskih pitanja, starijih građana, žena i mladih; zdravlja; prometa i digitalne infrastrukture; okoliša, očuvanja prirode, građevinarstva i nuklearne sigurnosti; obrazovanja i istraživanja; te ekonomske suradnje i razvoja.

Francuska vlada uz ured premijera Vallsa ima 16 ministarstava. Radi se o ministarstvima vanjskih poslova i međunarodnog razvoja; ekologije, održivog razvoja i energije; nacionalnog obrazovanja, višeg obrazovanja i istraživanja; pravde; financija i javnih računa; obrane; socijalnih pitanja, zdravlja i ženskih prava; rada, zapošljavanja, stručnog osposobljavanja i socijalnog dijaloga; unutarnjih poslova; poljoprivrede, poljoprivredne hrane i šumarstva; gospodarstva, industrije i digitalnog sektora; stanovanja, regionalne jednakosti i ruralnih pitanja; decentralizacije i javne službe; kulture i komunikacija; urbanih pitanja, mladosti i sporta; te prekomorske Francuske.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.