Ocjena točnosti

Hrg: HSS će dobiti još zastupnika u Saboru

Hina / Daniel Kasap / dk

“Dakle, po našem sporazumu sa strateškim partnerom – HDZ-om, tek od okončanja konstituiranja Vlade i svega ostaloga, tek onda ćemo imati prave rezultate s obzirom na to da smo vezani na onaj, po meni, jedan pošteni model tih rezultata, da ćemo participirati u onolikoj mjeri koliko osvojimo preferencijalnih glasova”, kaže predsjednik HSS-a Branko Hrg (Hina/Vecernji.hr).

Hrg je tako najavio da bi HSS u Saboru u konačnici mogao imati više od jednog mandata koji im je pripao na parlamentarnim izborima 8. studenog. Pozvao se na aneks koalicijskog sporazuma s HDZ-om temeljem kojeg bi njegova stranka, kako Hrgovu izjavu interpretira Večernji list u tiskanom izdanju od ponedjeljka 11. studenog, u Saboru trebala imati tri ili četiri zastupnika. Predsjednik HSS-a vjeruje da će HDZ njegovoj stranci stoga prepustiti određen broj mandata.

Šef HSS-a poziva na kršenje zakona

Međutim, Hrg vjerojatno prije ove svoje izjave nije konzultirao Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Prepuštanje HDZ-ovih zastupničkih mjesta članovima HSS-a predstavljalo bi kršenje 42. članka tog zakona.

“Zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje. Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje”, stoji u 42. članku Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Zamjenik mora biti iz iste stranke iz koje je i zastupnik

Drugim riječima HDZ je taj koji odlučuje tko će u Saboru zamjenjivati njihove zastupnika koji postanu dio izvršne vlasti ili zbog nekog drugog razloga svoj mandat stave u mirovanje. No, pritom HDZ u Sabor može postaviti samo kandidata iz svoje stranke, koji je ostao neizabran na istoj izbornoj listi s koje dolazi zastupnik koji mandat stavlja u mirovanje. Faktografu je to netom nakon provedenih izbora potvrđeno i iz saborske Službe za odnose s javnošću, kada smo se raspitivali može li u parlamentu kao zamjenik nekome od HDZ-ovih zastupnika sjediti Luka Podrug iz HČSP-a (koji je bio na 11. mjestu liste Domoljubne koalicije u IX. izbornoj jedinici).

HSS je na listi Domoljubne koalicije imao 12 mjesta: Anđela Crikveni (13. mjesto u I. izbornoj jedinici), Branko Hrg (2. mjesto u II. izbornoj jedinici), Darko Koren (7. mjesto u II. izbornoj jedinici), Dinko Pirak (12. mjesto u II. izbornoj jedinici), Vlasta Hubicki (6. mjesto u III. izbornoj jedinici), Ana-Marija Petin (7. mjesto u IV. izbornoj jedinici), Davor Vlaović (10. mjesto u V. izbornoj jedinici), Stjepan Kožić (4. mjesto u VI. izbornoj jedinici), Željko Lenart (13. mjesto u VI. izbornoj jedinici), Ivan Barišić (8. mjesto u VII. izbornoj jedinici), Milan Kolman (10. mjesto u VII. izbornoj jedinici) i Irena Devčić (12. mjesto u IX. izbornoj jedinici).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.