Ocjena točnosti

Budimir: U našem programu ne piše da ćemo ući u mandat sa smanjenjem PDV-a

HRT / Otvoreno

“Ja nisam rekao da će se smanjiti PDV, niti u našem programu stoji da ćemo ući u mandat sa smanjenjem PDV-a”, izjavio je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno HSLS-ov Josip Budimir, kandidat za ministra financija u Vladi RH.

Budimirova stranka HSLS na izbore je izašla u sklopu HDZ-ove Domoljubne koalicije, s kojom je izbacila zajednički program. Specifičnost programa Domoljubne koalicije je da on zapravo ni ne sadrži većinu najatraktivnijih predizbornih obećanja danih biračima.

Primjerice, HDZ-ova koalicija u svom programu navodi da će smanjiti opću stopu PDV-a u prvoj polovici mandata. Ne navode, međutim, koliko bi stopa PDV-a trebala iznositi nakon njihove reforme. No, na stranicama Domoljubne koalicije ipak je stajalo obećanje da im je namjera “smanjiti PDV na 23 posto u prve dvije godine, a do kraja mandata na 20 posto”.

Po pitanju ovog obećanja predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko reterirao je još i prije parlamentarnih izbora. Evo što je rekao u intervjuu za televiziju N1 objavljenom 5. studenog 2015. godine: “Moramo imati način da stimuliramo našu proizvodnju. Zašto imamo 240 parafiskalnih nameta? Neću uopće pričati o PDV-u, koji moramo skinuti u periodu od dvije do tri godine, ne odmah kako ovi to sad tumače”.

IFO institut protiv smanjenja PDV-a

Razlog zbog kojeg pripadnici Domoljubne koalicije u zadnje vrijeme nevoljko govore o obećanom smanjenju PDV-a vjerojatno treba tražiti u stavovima njemačkog IFO instituta, kojeg je HDZ angažirao da im izradi gospodarski program. Iako dugo najavljivani dokument javnost još nije vidjela, neki stavovi njemačkih stručnjaka već sada su poznati.

Jutarnji list tako je 26. listopada 2015. godine razgovarao s prof. dr. Siegfriedom Schönherrom i prof. dr. Oliverom Falckom, stručnjacima IFO instituta koji rade na gospodarskom programu HDZ-a. Evo što su Schönherr i Falck kazali o mogućem smanjenju PDV-a: “Snižavanje Poreza na dodanu vrijednost bilo bi kontraproduktivno jer bi potkopalo povjerenje investitora u javne financije. Usto, ne bi puno pomoglo ako se roba ne proizvodi lokalno nego se uvozi”.

U pregovorima s MOST-om pristali na manji PDV

Domoljubna koalicija ipak je nakon izbora, tijekom pregovora s MOST-om, pristala na dugoročno smanjenje stope PDV-a nakon što se za to stvore preduvjeti. U zahtjevima MOST-a predviđeno je da se to dogodi najranije 2018. godine.

“DA, slažemo se da po ostvarivanju snažnijeg gospodarskog rasta i zapošljavanja prostor stvoren za porezno rasterećenje treba usmjeriti i na smanjivanje opće stope PDV-a (na 23% te obvezno uvođenje međustope od 5% na hranu i dječje potrepštine) koja ruši konkurentnost naših proizvođača i standard naših građana”, stajalo je u odgovoru Domoljubne koalicije na zahtjeve MOST-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.