Pod povećalom

Sporazum HDZ-a i HSS-a jači od zakona

© Hrvatski sabor

“Postoje određeni dogovori, sporazumi koji su potpisani između HDZ-a i partnera iz Domoljubne koalicije i vjerojatno je da će se ta Hrgova najava i ostvariti”, izjavio je potpredsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković (Hina/Vecernji.hr).

Time se Jandroković nadovezao na raniju izjavu predsjednika HSS-a Branka Hrga, koji je novinarima kazao kako očekuje da će njegova stranka u Saboru uspjeti osnovati samostalni Klub zastupnika, iako su na izborima osvojili samo jedan mandat. Dvoje zastupnika koji im za formiranje kluba nedostaju, prema Hrgovoj tvrdnji na koju se sada nadovezuje i Jandroković, prepustit će im HDZ.

“Dakle, po našem sporazumu sa strateškim partnerom – HDZ-om, tek od okončanja konstituiranja Vlade i svega ostaloga, tek onda ćemo imati prave rezultate s obzirom na to da smo vezani na onaj, po meni, jedan pošteni model tih rezultata, da ćemo participirati u onolikoj mjeri koliko osvojimo preferencijalnih glasova”, izjavio je Hrg (Hina/Vecernji.hr).

Zakon ne dopušta prepuštanje mandata drugoj stranci

Jedini problem u ovoj računici HDZ-ovaca i HSS-ovaca predstavlja Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Kombinacije o kojima govore Hrg i Jandroković predstavljale bi, naime, kršenje 42. članka tog zakona.

“Zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje. Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje”, stoji u 42. članku Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Drugim riječima HDZ je taj koji odlučuje tko će u Saboru zamjenjivati njihove zastupnika koji postanu dio izvršne vlasti ili zbog nekog drugog razloga svoj mandat stave u mirovanje. No, pritom HDZ u Sabor može postaviti samo kandidata iz svoje stranke, koji je ostao neizabran na istoj izbornoj listi s koje dolazi zastupnik koji mandat stavlja u mirovanje. No, usprkos tome Hrg inzistira na koalicijskom sporazumu s HDZ-om prema kojem njegovoj stranci, na račun 36.580 osvojenih preferencijalnih glasova, pripadaju još dva mjesta u Saboru.

Traženje rupe u zakonu

Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Večernji list, pozivajući se na izvor iz HDZ-a, stranka Tomislava Karamarka planira apetite svojih partnera zadovoljiti tako što će u Sabor ugurati njihove neizabrane zastupnike na listama za V. i IX. izbornu jedinicu. U HDZ-u navodno računaju da bi na tim listama mogli iscrpiti sve svoje zamjene, kada otpadnu oni koji ulaze u Vladu ili ostaju na funkcijama u svojim gradovima, te prepustiti dva mandata HSS-u.

Na listi Domoljubne koalicije za V. izbornu jedinicu HDZ je imao 10, a HSS, HSP AS, HDS i Hrast po jednog kandidata. Domoljubna koalicija ukupno je osvojila osam mandata, što znači da su van Sabora ostali Alojz Tomašević, Ljubica Maksimčuk i Antonija Jozić iz HDZ-a, Davor Vlaović iz HSS-a, Davor Miličević iz HDS-a i Stipo Lemešić iz Hrasta. HDZ u ovoj izbornoj jedinici, dakle, na raspolaganju ima tri zamjene, pa očito računaju ili da najmanje četvero izabranih zastupnika na koncu neće sjediti u Saboru, ili da će svoje “naslijeđene” mandate zamrznuti i neki od neizabranih zastupnika.

Na listi za IX. izbornu jedinicu HDZ je imao ukupno 11 kandidata, a po jednog kandidata imali su HSS, HSP AS i Hrast. Na ovoj listi je Domoljubna koalicija dobila osam mandata, a van Sabora opet je ostalo troje HDZ-ovaca (Sandra Jakelić, Marjan Kustić i Ante Župan), te Hrvoje Zekanović iz Hrasta, Irena Devčić iz HSS-a i Rudolf Dvorski iz HSP-a AS. Kombinacija prema kojoj HDZ-ovci namjeravaju prepustiti mandat partneru iz HSS-a je, dakle, identična kao i u V. izbornoj jedinici: ili će barem četvero izabranih HDZ-ovaca zamrznuti saborske mandate, ili će svojevoljno van Sabora ostati i netko od neizabranih s HDZ-ove liste.

Legalnost HDZ-ovog prepuštanja mandata HSS-u pritom je i dalje upitna, s obzirom da manevar koji namjeravaju izvesti nije reguliran Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.