Ocjena točnosti

Karamarko: Nova Vlada je zaslužna za prognoze o rastu BDP-a

Hina / Damir Senčar / ds

“To je dobra vijest, to je rekao bih impuls koji je nastupio nakon stupanja nove Vlade. Ova Vlada očito počinje ulijevati povjerenje svojom spremnošću na sve reforme, da oslobodi prostor dobrim investicijama i svemu onome što smo trebali puno puno ranije načiniti”, izjavio je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko (Hina/Jutarnji.hr).

Tim je riječima Karamarko komentirao nove prognoze Europske komisije prema kojima će hrvatski BDP u 2015. godini porasti za 1,8 posto, a u 2016. i 2017. za 2,1 posto. Ranije je Europska komisija prognozirala da će hrvatski BDP u 2016. godini rasti za 1,4 posto. Prognoza je revidirana zbog, kako se navodi u izvještaju Europske komisije, “snažnog impulsa ostvarenog u drugoj polovini 2015. godine”.

Iako Karamarko tvrdi da su poboljšane prognoze isključivi rezultat promjene vlasti u Hrvatskoj, u samom izvještaju Europske komisije se nova Vlada RH pod vodstvom Tihomira Oreškovića uopće ne spominje. Štoviše, Europska komisija svoje prognoze temelji na pretpostavci da će Oreškovićeva vlada nastaviti s istom fiskalnom politikom kakvu je provodila i vlada Zorana Milanovića.

“Proračun za 2016. nije usvojen prije krajnjeg datuma za donošenje prognoze. Pod pretpostavkom da se politika neće mijenjati, očekuje se da će se deficit središnje države u 2016. godini smanjiti na 3,9 posto BDP-a”, stoji u izvješću Europske komisije.

Europska komisija u svom izvještaju također navodi da bi glavni generator rasta trebala biti domaća potrošnja, a očekuje se i rast investicija zbog veće uspješnosti u povlačenju EU fondova tijekom 2016. i 2017. godine. Poticaj rastu bi, prema izvještaju Europske komisije, trebao davati i porast potrošnje javnih sredstava; u 2016. očekuje se porast od 1,1 posto, a u 2017. od 1,7 posto.

Glavna prijetnja rastu, prema izvještaju Europske komisije, su visoke stope zaduženja i u privatnom i u javnom sektoru. Europska komisija prognozira porast duga opće države s 85,1 posto BDP-a u 2014. na 86 posto u 2015. godini. Blagi rast očekuju i u narednim godinama pa se prognozira da će dug opće države 2017. godine iznositi 87,4 posto.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.