Pod povećalom

Urušavanje MOST-a

Hina / Denis Cerić / ua

Da MOST nezavisnih lista gubi na popularnosti, bilo je jasno još početkom siječnja. Tada su rezultati redovitog mjesečnog istraživanja CRO Demoskop pokazali da im je u mjesec dana rejting pao za okruglih tri posto.

Nakon ovomjesečnog istraživanja (HRT), koje agencija Promocija plus redovito provodi na uzorku od 1300 punoljetnih građana, već možemo govoriti o trendu; rejting MOST-a od početka siječnja do početka veljače pao je za dodatnih 2,6 posto, te ih sada podržava 10 posto birača.

Osim stranačkih preferencija, u istraživanju CRO Demoskop u obzir se uzimaju i preferencije po koalicijskim blokovima. I tu je MOST na trećem mjestu, s rejtingom od 9,1 posto, što je također 2,6 posto manje nego u siječnju, kada ih je po koalicijskim preferencijama podržavalo 11,7 posto birača.

Zanimljiva je i činjenica da, dok MOST-u popularnost pada, raste rejting HDZ-a. Stranka Tomislava Karamarka od veljače je opet najpopularnija u Hrvatskoj; podržava je 1,2 posto birača više nego SDP Zorana Milanovića. Radi se o preokretu s obzirom na siječanj, kada je SDP imao za 0,3 posto bolji rejting nego HDZ.

HDZ raste, SDP pada

U ovomjesečnom istraživanju HDZ ima podršku 30 posto birača, dok SDP podržava 28,8 posto birača. Na trećem mjestu s 3,1 posto je Živi zid, slijedi HNS s 2,4 posto pa zatim HDZ-ovi koalicijski partneri: HSS (1,4 posto), stranka Milana Bandića (1,4 posto) i HSP AS (1,3 posto). Na 1,3 posto je IDS, isto kao i ORaH, 1,1 posto birača podržava HDSSB, 1 posto birača podržava Hrvatske laburiste, a ispod jedan posto podrške su Hrid (0,6 posto), HSU (0,5 posto) i Reformisti (0,5 posto).

Ispada tako da je vladajućem HDZ-u rejting s obzirom na siječanj porastao, i to za 0,7 posto, dok je oporbeni SDP u padu; u mjesec dana rejting im se smanjio za 0,8 posto. Na ljestvici koalicijskih preferencija, pak, rastu i desna i lijeva koalicija, ali je rast Domoljubne koalicije osjetno jači. HDZ-ovu koaliciju u ovomjesečnom istraživanju podržava 32,7 posto birača, što je za 1,5 posto više nego prije mjesec dana, dok koaliciju Hrvatska raste podržava 32,3 posto birača što je porast od 0,3 posto s obzirom na istraživanje čiji su rezultati objavljeni početkom siječnja.

Na pogrešnom putu

Iako ovi rezultati izgledaju povoljno za HDZ, vrlo indikativna je činjenica da više od polovica građana smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, a naročitom podrškom među biračima ne može se pohvaliti ni Vlada nestranačkog premijera Tihomira Oreškovića, koji je u Banske dvore doveden zahvaljujući dogovoru između HDZ-a i MOST-a.

Čak 58,6 posto ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju ustvrdilo je da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Da zemlja ide u dobrom smjeru misli manje od četvrtine birača, njih 24,1 posto, dok je 17,3 posto neodlučnih. Glavnina nezadovoljnika je, očekivano, dolazi iz redova SDP-ovih birača; njih 87 posto vjeruje da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. No, još kritičniji su birači Živog zida – čak 92 posto ih vjeruje da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru.

No, vrlo je interesantan i podatak da čak 42,5 posto birača MOST-a smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, dok ih nešto manje od trećine (31,3 posto) misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Neodlučno po ovom pitanju je 26,3 posto MOST-ovih birača. Još razočaraniji su birači HSS-a, članice Domoljubne koalicije: da zemlja ide u dobrom smjeru vjeruje ih 27,3 posto, a čak 63,6 posto HSS-ovih birača vjeruje da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru.

Rezultati pokazuju i da Oreškovićeva vlada ima veći broj protivnika nego što je onih koji novu vlast podržavaju. Politici novoformirane Vlade RH protivi se 45 posto birača (29 posto nikako ne podržava, a 16 posto uglavnom ne podržava), dok podršku Vladi pruža 42,5 posto birača (16,8 posto podržava u potpunosti, a 25,7 posto uglavnom podržava). Budući rejting Vlade vjerojatno će ovisiti o tome hoće li svojim postupcima uspjeti pridobiti za sada neodlučne birače, kojih je 12,5 posto.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.