Ocjena točnosti

Tepeš: Tjednik Novosti krši hrvatski Ustav

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Gdje je izvor ovih tekstova? Tjednik Novosti koji je financiran od poreznih obveznika, koji je na jedan vrlo ružan način izvrgnuo ruglu hrvatsku himnu. Nisam vidio, gospodine Staziću, da ste se Vi i klub SDP-a, tada kada ste bili na vlasti, da ste se od toga ogradili, da ste to osudili, a to je eklatantno kršenje hrvatskoga Ustava. Isto tako kada je pao MIG Hrvatske vojske, bila je ona naslovnica ‘Oba su pala’. Dakle, to što radi tjednik Novosti, to ulazi u okvire kršenja hrvatskog Ustava, jer u Ustavu se točno definira što je hrvatska himna i kako se prema njoj treba postupati”, tvrdi potpredsjednik Sabora iz redova HSP-a AS Ivan Tepeš (Tportal).

Hrvatska himna u Ustavu Republike Hrvatske spominje se u trećem i četvrtom stavku 11. članka, koji u cijelosti glase ovako:

“Himna je Republike Hrvatske ‘Lijepa naša domovino’.

Opis povijesnoga hrvatskoga grba i zastave i tekst himne te uporaba i zaštita tih i drugih državnih znamenja uređuje se zakonom”.

Istodobno, Ustav u prvom stavku svog 38. članka propisuje: “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli”. U drugom stavku istog članka dodaje se: “Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja”.

Što kaže zakon?

Iz priloženog je vidljivo da tjednik Novosti satiričnom pjesmom “Lijepa naša haubico” nije prekršio odredbe Ustava RH, kao što tvrdi Tepeš. No, što je sa Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, na koji se Ustav u citiranim člancima referira?

U članku 3. tog zakona stoji da se “grb zastava i himna rabe (…) na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske”. U članku 4. istog zakona stoji da se “u grbu i na zastavi ne može ništa mijenjati”, ali himna ovom odredbom nije obuhvaćena. U članku 6. stoji da je “uporaba grba, zastave i himne slobodna u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske”.

Ne ulazeći u to tko je odgovoran da procjeni je li dostojanstvo himne povrijeđeno ili nije, za potpuno razumijevanje odredbi Zakona o grbu, zastavi i himni nužno se osvrnuti i na njegove kaznene odredbe sadržane u člancima 27. do 29. Najvažniji je pritom članak 27. koji propisuje koji su prekršaji protiv odredbi Zakona o zastavi, grbu i himni podložni pravnom progonu.

Nema kazne za satiričnu obradu himne

Gotovo sve kaznene odredbe se, naime, odnose na protupravno korištenje grba i zastave. Sama himna spominje se tek u sedmom stavku 27. članka ovog zakona, a koji propisuje: “Novčanom kaznom od 50 do 300 DEM kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako izvede himnu Republike Hrvatske protivno odredbi članka 19. ovoga zakona”.

Članak 19. Zakona o zastavi, grbu i himni pak glasi: “Himna Republike Hrvatske može se izvoditi i na službenim proslavama, političkim skupovima i drugim svečanim manifestacijama. Himna Republike Hrvatske ne smije se izvoditi na način i u prilikama koje vrijeđaju ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske”.

Iz svega priloženog jasno je da tjednik Novosti ni prema Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske ne može odgovarati zbog “Lijepe naše haubice”, s obzirom da se jedini članak tog zakona koji za sobom povlači prekršajnu odgovornost odnosi na javno izvođenje himne, a ne na (satirično) prepjevavanje njenog teksta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.