Ocjena točnosti

HSP AS: Mi bismo trebali odlučiti tko će nas predstavljati u Europskom parlamentu

Hina / Daniel Kasap / dk

“Donesena je sljedeća odluka da završne razgovore o tome tko će temeljem zamjenskog zastupnika sa naše koalicijske liste u EU parlamentu provoditi dogovorenu politiku i zaštitu nacionalnih interesa trebaju donijeti oni koji su taj mandat i osvojili. To su potpisnici važećeg sporazuma gdje su definirana mjesta stranačkih kandidata, a ne imena, HDZ i HSP AS. Svako zaobilaženje navedenog smatrat ćemo političkom ucjenom ili trgovinom, što će akteri takvog politikantskog čina morati pojasniti široj hrvatskoj javnosti”, poručili su putem priopćenja za javnost predsjednik i glavni tajnik HSP-a AS Hrvoje Niče i Pero Ćorić.

Iz priopćenog se iščitava kako si HSP AS prisvaja pravo da sami odluče tko će ih predstavljati u Europskom parlamentu, odnosno da u EP ipak ne bi poslali bivšeg predsjednika stranke Ivana Tepeša. No, to će im zbog odredbi Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske teško poći za rukom.

“Člana izabranog na listi zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s te liste s najviše dobivenih preferiranih glasova. Ako na listi nema više kandidata koji su dobili preferirane glasove od najmanje 10% glasova koje je osvojila ta lista, člana izabranog na listi zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s te liste. Ako na listi više nema kandidata mjesto člana ostaje nepopunjeno do kraja mandata Europskog parlamenta”, stoji u 13. članku predmetnog zakona.

Na izborima održanima 2014. godine u Europski parlament ušlo je šestero zastupnika s liste tadašnje HDZ-ove Domoljubne koalicije, i to redom: Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. Iako je Plenković bio nositelj liste, Tomašić ga je prestigla zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Iz istog razloga je Petir s petog mjesta prestigla Šuicu, Maletić i Stiera.

Shodno citiranoj zakonskoj odredbi, Plenkovića će u Europskom parlamentu zamijeniti Ivica Tolić, dok umjesto Stiera u EP po sili zakona ulazi pravaš Tepeš. Da je ostavku na svoju poziciju u Europskom parlamentu odlučila podnijeti i Ivana Maletić, umjesto nje bi u EP ušla Željana Zovko, članica HDZ-a BiH i veleposlanica Bosne i Hercegovine u Rimu. S obzirom da je Tepeš u međuvremenu izjavio da želi ostati u Hrvatskoj (Hina/Tportal), njegovo mjesto ipak će pripasti HDZ-ovki Zovko. Ako i ona odluči apstinirati, idući na redu su Ivan Sablić (HDZ) pa zatim Milivoj Špika (BUZ).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.