Pod povećalom

Karamarko preuzima ustavne ovlasti premijera

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Nakon što sam tri tjedna razmišljao, jutros sam odlučio i predložit ću Milijana Brkića za ministra branitelja”, izjava je Tomislava Karamarka koju Jutarnji list donosi u tiskanom izdanju od utorka.

Priopćio je to Karamarko stranačkim kolegama na obljetnici HDZ-a Varaždinske županije dodavši da je on “isključivi krivac” što ministar branitelja već tri tjedna nije imenovan jer je, kako kaže, “imao puno razgovora” s potencijalnim kandidatima (Televizija N1).

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, dakle, niti ne krije da je on donosio odluku o budućem ministru branitelja. Premijera Tihomira Oreškovića u svom obraćanju javnosti Karamarko u kontekstu imenovanja novog ministra branitelja nije spomenuo pa se ne zna je li ga uopće konzultirao o uvođenju Brkića u Vladu RH.

Samo premijer može predložiti ministra

Ovakva je Karamarkova izjava problematična na više razina. Osim što doprinosi širenju teze da je nestranački premijer Orešković tek lutka na koncu najjače parlamentarne stranke, Karamarkov pokušaj da imenuje ministra u Vladi pritom zaobilazeći premijera u koliziji je i s Ustavom Republike Hrvatske.

“Članove Vlade predlaže osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat za sastav Vlade”, stoji u 110. članku Ustava RH. U članku 116. Ustava RH propisan je i postupak u slučaju da Sabor izglasa nepovjerenje pojedinom ministru. I tada je predsjednik Vlade jedini koji je zadužen da Saboru predloži njegovu zamjenu.

Još problematičnija je činjenica da je, prema 115. članku Ustava RH, Orešković, a ne Karamarko, odgovoran za Brkićevo ministarsko djelovanje. “Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru. Predsjednik i članovi Vlade zajednički su odgovorni za odluke koje donosi Vlada, a osobnu su odgovorni za svoje područje rada”, propisuje vrhovni pravni dokument Republike Hrvatske.

Smije li Orešković smijeniti Brkića?

Neizbježno se dakle nameće niz pitanja. Može li premijer odgovarati za rad osobe koju nije osobno postavio u Vladu? Ima li premijer ikakav autoritet nad takvim ministrom? Može li ga, na koncu, smijeniti ukoliko se za to ukaže potreba? Pitanje smjene se uostalom već i poteglo, iako Milijan Brkić još nije ni formalno imenovan na novu dužnost. Iz redova HDZ-ovog koalicijskog partnera MOST-a nezavisnih lista poručili su da će Brkića za sada podržati, ali i da očekuju njegovu ostavku ako sud formalno potvrdi da je plagirao diplomski rad (Index.hr). Što je na sudu zapravo već utvrđeno, ali je slučaj vraćen na početak zbog proceduralnih razloga (Index.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.