Pod povećalom

Istraživanje: Hrvatski studenti odgađaju diplomu zbog straha od nezaposlenosti

Pexels (Stock)

Nešto manje od trećine hrvatskih studenata, njih 26 posto, odgađa diplomu jer ih je strah da neće moći pronaći posao u struci, pokazalo je istraživanje koje je na 420 ispitanika proveo portal EduCentar.

Među ispitanicima prevladava mišljenje da za pronalazak posla “moraš imati vezu”, a kao dodatni razlog za nesigurnost ističu i loše stanje u državi. “U Hrvatskoj je katastrofa, ne znam hoću li naći posao nakon što diplomiram. Pod hitno odlazim u inozemstvo!”, požalio se jedan od ispitanika.

Studentski poslovi često bolje plaćeni

Dodatnih 28 posto ispitanika diplomu odgađa radi studentskih poslova preko Student servisa. Dio ispitanika tvrdi i da se takvi studentski poslovi nerijetko plaćaju više od stručnog osposobljavanja.

“Odgodio sam svoju diplomu zbog posla preko Student servisa, što se pokazalo izvrsnim potezom jer sam se zaposlio u firmi u kojoj sam počeo kao student i bez obzira na manje šanse za upisom magisterija nije mi žao”, kaže jedan od ispitanika.

Najmanji dio ispitanika, njih 8 posto, diplomu odgađa zbog drugih studentskih prava, poput korištenja menze ili smještaja u studentskom domu.

Posao u struci se teško pronalazi

Najveći broj ispitanika, gotovo 40 posto, ipak su diplomirali ili planiraju diplomirati na vrijeme. No, ni njihova iskustva nisu pretjerano pozitivna. Ističu da su “bili naivni kada su mislili da će se zaposliti za koliko-toliko normalnu plaću”, tuže se na nedostatak posla u struci i ističu kako se nadaju da će se uspjeti zaposliti tijekom turističke sezone.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.