Ocjena točnosti

Marić: Projekcije rasta BDP-a do sada su se napuhivale

Hina / Damir Senčar / ds

“Ovo su realne projekcije. Do sada je bila praksa da se prenapuhuju makroekonomske projekcije, a temeljem toga prihodna strana proračuna. To se nije pokazalo kao dobra strategija”, izjavio je na sjednici Vlade RH ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić predviđa da će gospodarski rast u 2016. godini iznositi 2 posto BDP-a, a što je čak neznatno skromnije od projekcija Europske komisije, koja Hrvatskoj ove godine predviđa rast od 2,1 posto BDP-a. Pritom je Marić u pravu kada kaže da se ranijih godina proračun donosio tijekom neosnovanih nadanja o gospodarskom rastu.

Izuzetak je tek prijedlog proračuna za 2015. godinu, kada su vladajući očekivali rast od 0,5 posto, a u konačnici će se ispostaviti da je BDP rastao za oko 1,8 posto. Svi ostali državni proračuni od početka krize naovamo doneseni su u očekivanju puno boljih gospodarskih rezultata od onih koji su doista uslijedili.

Predlažući proračun za 2014. godinu, vlada predvođena Zoranom Milanovićem tako je tvrdila da očekuje rast od 1,3 posto. U konačnici je BDP pao za 0,4 posto.

Ista stvar dogodila se i godinu dana ranije. Kod donošenja proračuna za 2013. godinu, očekivao se rast od 1,8 posto. Opet se dogodilo suprotno; BDP je pao za 1,1 posto.

Milanovićeva vlada donosila je i državni proračun za 2012. godinu. Tada su očekivali rast od 0,8 posto, a na kraju godine dočekao ih je pad od 2,2 posto.

Ništa bolja nije u kriznim godinama bila ni HDZ-ova vlada koja je prethodila dolasku Kukuriku koalicije na vlast. Prilikom donošenja državnog proračuna za 2011. godinu najavljivao se rast BDP-a od 1,5 posto. Umjesto toga gospodarstvo se smanjilo za 0,2 posto.

Prilikom donošenja državnog proračuna za 2010. godinu bili su nešto skromniji; predviđao se rast od 0,5 posto da bi gospodarstvo te godine zabilježilo pad od 2,3 posto.

Najapsurdniji je međutim zapisnik sa sjednice na kojoj je saborski Odbor za financije i državni proračun raspravljao o prijedlogu proračuna za 2009. godinu. Bio je to kraj 2008. godine, na vlasti je još bio Ivo Sanader, a Vlada je uporno odbijala priznati da bi Hrvatska mogla biti ugrožena gospodarskom krizom koja se u svijetu već razbuktala. Pri iznošenju prijedloga proračuna za 2009. godinu, koja će se pokazati prvom pravom recesijskom godinom u Hrvatskoj, projekcije o kretanju BDP-a nisu uopće iznesene. Te godine je BDP pao za 6,9 posto.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.