Ocjena točnosti

Milanović: Mi nikad nismo dijelili ljude

Hina / mm

“HDZ bi htio da budemo pitomiji, da budemo kuš, majke ti mile. Čuo sam da su u priopćenju tražili od medija da me ignoriraju. Ali, mi nikad nismo dijelili ljude, nikad nismo na svojim skupovima rekli da ćemo HDZ-ovce pobacati u jame, što oni za nas govore”, rekao je Zoran Milanović na stranačkom skupu u Zagrebu (Novi list).

Za potrebe obraćanja stranačkom članstvu Milanović je ponovo invocirao incident koji datira od 24. veljače 2014. godine (Slobodna Dalmacija), kada je vrhuška HDZ-a na skupu u Omišu aplauzom popratila “prijedlog” da se političke protivnike pobaca u Kevinu jamu. Iako na SDP-ovim skupovima doista nikad nije zabilježena tako degutantna retorika, činjenica je da zapaljivi govor ni Milanoviću nije stran. Kada govori da oni “nikad nisu dijelili ljude”, predsjednik SDP-a potpuno ignorira lajtmotiv svoje nedavne kampanje – “ili mi ili oni”.

“Ili mi ili oni jer kad govorimo o zajedništvu, moramo se pitati što je to. Biti zajedno u korupciji i kriminalu? To nam ne treba, to trebamo iskorijeniti u Hrvatskoj i to smo napravili. Ili pravna država ili korupcija i pljačka, ili briga za malog čovjeka ili dolina suza, ili briga za hrvatsku obitelj ili briga za banke koji izvlače profit”, Milanovićeva je izjava koju bilježi službena stranica SDP-a. Dio je to njegovog izlaganja na stranačkom skupu u Virovitici.

No, radi se o retorici kakvu je Milanović počeo prakticirati davno prije nego je krenula kampanja za parlamentarne izbore 2015. godine. Ovu je podjelu predsjednik SDP-a i tadašnji premijer u javni prostor uveo još krajem 2014. godine, kada se Ivo Josipović protiv Kolinde Grabar Kitarović natjecao za drugi mandat na Pantovčaku. “Situacija nije dramatična, Hrvatska je prežilava, ali ostaje činjenica: ili mi ili oni”, poručio je Milanović iz Josipovićevog stožera u noći prvog kruga predsjedničkih izbora (Index.hr).

Svijetlo protiv tame, dobro protiv zla

Taj izbor – “ili mi ili oni” – Milanović je pred građane nastavio stavljati tijekom cijele izborne 2015. godine. Početkom veljače, mjesecima prije nego se uopće znalo kada će se izbori održati, Milanović je istu stvar kazao na SDP-ovom stranačkom skupu u Varaždinu. “Pritom ne mislim ni na kakav obračun, nego na jasan izbor između dobroga i lošega, između svijetloga i tamnoga”, objašnjavao je predsjednik SDP-a (24sata).

Kako su se izbori približavali, retorika se samo dodatno zaoštravala. Milanovićeve riječi sa SDP-ovog predizbornog skupa u Puli održanog 23. listopada 2015. prenosi lokalni portal Regional Express: “Ili mi ili oni, građani znaju razliku između dobra i zla. Oni ne samo da žele vratiti Hrvatsku u kaos u kojem je bila, nego u rupetinu u kakvoj Hrvatska nikada nije bila, a u koju ju Karamarko želi gurnuti”.

Isti je ton Milanović zadržao do samog finiša kampanje. Svoj središnji skup koalicija Hrvatska raste održala je 3. studenog na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a Milanović je i tada ustrajao u podjeli na naše i njihove (Index.hr): “Takozvani domoljubi govore nam da nismo domoljubi i Hrvati. Suprotstavimo im se, ali ne oružjem. Nitko nam ne treba gurati zastave u ruke. Zaplješćimo svima koji su dali živote za ovo što sada imamo”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.