Pod povećalom

Hoće li MOST zbog HRT-a tražiti promjenu Ustava?

HRT

Hrvatska radiotelevizija do kraja ove godine će, sada u to više nema sumnje, dobiti novog glavnog ravnatelja. Nadzorni odbor HRT-a ovoga je tjedna zatražio razrješenje aktualnog prisavskog šefa Gorana Radmana (Hina/Vecernji.hr).

Nakon što Sabor donese odluku o Radmanovom razrješenju, na upražnjeno ravnateljsko mjesto imenuje se vršitelj dužnosti, koji javnim servisom, prema Zakonu o HRT-u, može upravljati najduže šest mjeseci. U roku od mjesec dana nakon imenovanja v.d.-a Sabor mora raspisati javni natječaj za izbor novog glavnog ravnatelja.

Treba mijenjati Ustav

U članku 19.a, stavku 3. Zakona o HRT-u stoji odredba da se glavni ravnatelj bira na mandat od pet godina, i to većinom glasova svih saborskih zastupnika. Za imenovanje glavnog ravnatelja trenutno je, dakle, u Saboru potrebno 76 ruku. No, Index.hr podsjeća da je iz MOST-a ranije najavljeno kako će tražiti da se glavni ravnatelj javnog radiotelevizijskog servisa u Saboru bira dvotrećinskom većinom.

Bio je to zahtjev koji je MOST tijekom pregovora o sastavljanju Vlade uputio i HDZ-u i SDP-u, a s čim su se složile obje najveće parlamentarne stranke. Bit će zanimljivo promatrati kako će se vladajući HDZ i oporbeni SDP u narednim tjednima postaviti prema ovom pitanju, s obzirom da je za promjenu procedure za kakvu se založio MOST potrebno promijeniti ne samo Zakon o HRT-u, već i Ustav RH.

Naime, Ustav u svom 82. članku propisuje sljedeće: “Ako Ustavom nije drugačije određeno, Hrvatski sabor donosi odluke većinom glasova ukoliko je na sjednici nazočna većina zastupnika”. A Ustavu je propisano da se saborske odluke dvotrećinskom većinom donose kod izbora ustavnih sudaca, ograničavanja ustavom zajamčenih prava, donošenja organskih zakona o pravima manjina, ratifikacije određenih međunarodnih ugovora…

Složili se i SDP i HDZ

S obzirom da izbor glavnog ravnatelja HRT-a ne spada među ustavne kategorije o kojima se odlučuje dvotrećinskom saborskom većinom, stranke Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića u Saboru bi morale složno djelovati ne bi li izmijenile Ustav RH i omogućile reformu na koju su već načelno pristale.

“DA, potpuno podržavamo potpunu reviziju i reorganizaciju rada HRT-a, te potpunu izmjenu načina upravljanja na HRT-u. To se posebno odnosi na izbor (mogućnost izbora 2/3 većinom u Saboru) i ovlasti glavnog ravnatelja, a napose obveze dostupnosti informacija o financijskim primanjima upravljačkih i uredničkih struktura na HRT (uključujući i anekse)”, poručio je HDZ u svom odgovoru na MOST-ove zahtjeve.

Manje jasan, ali i dalje potvrdan odgovor imao je i SDP: “Nacionalnu strategiju medijskih politika moguće je donijeti u prvoj polovici 2016. godine, nakon čega slijedi izrada prijedloga čitavog seta tzv. ‘medijskih zakona'”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.