Ocjena točnosti

Brkić: Nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa tako ni Pupovac

Hina / Daniel Kasap / dk

“Mislim da nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa tako ni gospodin Pupovac. A ako je, neka ode onamo gdje neće biti ugrožen”, izjavio je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić (HRT).

Bio je to Brkićev komentar na press konferenciju Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je predstavljen njihov Bilten za 2015. godinu. U Biltenu SNV-a autorice Tamare Opačić popisani su primjeri govora mržnje i nasilja prema pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj u 2015. godini.

Da Srbi u Hrvatskoj doista jesu ugroženi pokazuju podaci iz Biltena, prema kojima je proteklu godinu obilježilo povećanje broja fizičkih napada i prijetnji usmjerenih prema srpskoj manjini.

“U 2015. svjedočili smo ukidanju ćirilice u Vukovaru, brojnim pokušajima rehabilitacije Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i sve češćem korištenju govora mržnje od strane javnih osoba i dijela medija. Zbog toga će 2015. ostati upamćena kao godina u kojoj je nacionalistička, antimanjinska atmosfera, koja se intenzivira od 2013., odnosno od pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji, dosegnula velike razmjere”, navodi se u Biltenu.

U 2015. godini je autorica SNV-ovog Biltena zabilježila 189 slučajeva etnički motiviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje. Radi se o značajnom porastu s obzirom na 2014. godinu, kada je zabilježeno 82 takva slučaja. Na takav porast utjecala je i promjena u metodologiji prikupljanja podataka pa je tako, primjerice, veća pažnja posvećena praćenju medija.

Broj incidenata u porastu

Bilten pod nazivom “Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014.” SNV je izdao i prošle godine. U njemu su citirani podaci Ministarstva unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva RH:

“Najveći broj događaja koji su imali obilježja međuetničke netrpeljivosti i u 2014. evidentiran je na Područjima posebne državne skrbi, odnosno na područjima u kojima živi najveći broj Srba povratnika. U 2014. na tim su područjima ukupno zabilježena 44 događaja koja su imala obilježja međuetničke netrpeljivosti, od čega se njih 32 počinjena na štetu Srba. Kako pokazuju podaci MUP-a, u prethodnoj godini od ukupno 8 kaznenih djela motiviranih etničkom mržnjom, za njih 3 utvrđeno je da su motivirana mržnjom prema osobama srpske nacionalnosti. Prema evidenciji Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), u prethodnoj godini zaprimljeno je ukupno 39 kaznenih prijava koje se odnose na zločin iz mržnje, pri čemu nije iskazano koliko broj djela je počinjen na štetu Srba. Tokom 2014. od strane MUP-a evidentirana su i ukupno 54 prekršaja počinjena nošenjem, izvođenjem, reproduciranjem i isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža ili pjesama motiviranih mržnjom”.

U SNV-ovom Biltenu “Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2013.” kojeg autorski potpisuju Milena Jurišić i Ljubomir Mikić, doneseni su statistički podaci MUP-a koji pokazuju zabilježeni broj kaznenih djela motiviranih mržnjom u razdoblju od 2009. do 2012. godine.

2009. takvih je kaznenih djela bilo 32, od čega ih je 17 bilo motivirano etničkom mržnjom, a od toga 8 mržnjom prema Srbima. Naredne godine zabilježeno je 34 takvih kaznenih djela, od toga ih je 19 bilo motivirano etničkom mržnjom, ali nije zabilježeno nijedno kazneno djelo motivirano mržnjom prema Srbima. U 2011. godini broj kaznenih djela motiviranih mržnjom skače na 57, od čega ih je 10 bilo izazvano etničkom mržnjom, a 8 mržnjom prema Srbima. U 2012. zabilježeno je 26 kaznenih djela zločina iz mržnje, od toga 18 motivirano etničkom mržnjom, a 10 mržnjom prema Srbima. Broj takvih djela 2013. skače na 35, od čega 26 motiviranih etničkom mržnjom, a 19 usmjerenih protiv srpskog stanovništva.

Zastupnika srpske manjine pljuju na ulici

Na porast netrpeljivosti prema srpskoj manjini, pa i prema njemu osobno, Pupovac je nedavno upozorio i u pismu koje je poslao predsjednici Kolindi Grabar Kitarović (Jutarnji list).

“Navest ću primjer vlastitog iskustva u istom vremenu, jer sam u njemu i sam iskusio posljedice atmosfere netolerancije i poruka mržnje u intenzitetu i u sadržaju na koji ih nisam iskušavao ni u najgorim ratnim godinama kao što su bile 1991-1992. Naime, u svega sedam dana u središtu Zagreba doživio sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, susjedi, studenti i suradnici koji su se zatekli u mojem društvu ili mojoj blizini, da meni nepoznati ljudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa ‘Za dom, spremni!’ ili izvikuju ‘Pupovac, četniče, idi u Srbiju!’”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.