Pod povećalom

Prvi potpredsjednik Vlade potiče ministra policije na kršenje zakona

Hina / MUP / mm

Potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je prije dva dana kako je čuo da je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić smijenjen i da je razlog za tu odluku to što se opravdano sumnja da je, jednako kao i smijenjeni šef PNUSKOK-a Mario Bertina, bio stranački angažiran. Za spomenuti dvojac Karamarko je rekao da su „bili stranački angažirani, da su i dio sustava zlorabili za stranačke, SDP-ove potrebe“.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ustvrdio je najprije u Saboru, a potom i u emisiji Otvoreno kako Dominić nije smijenjen. U istoj je emisiji na pitanje voditelja Domagoja Novokmeta kako onda tumači Karamarkovu izjavu poručio: „Ja sam ministar unutarnjih poslova. Hvala lijepo!“.

Tomislav Karamarko upozorio je danas iz Šibenika Orepića da bi i sam ministar mogao postati problemom (Televizija N1). “Meni je poznato da je on ministar, ja sam to pročitao negdje, ali ministar znači i obveze i da treba rješavati probleme i ne može u nekom trenutku i sam postati problem. Ako se na nešto ukazivalo prije mjesec dana, bio bi red da se to ispita. Ministar je odgovoran i premijeru i meni, kao potpredsjedniku Vlade, i svim građanima Republike Hrvatske. Toplo se nadam da on zna svoj posao i da će napraviti ono što treba napraviti”, kazao je Karamarko, upitan o statusu Dominića.

Sam Dominić rekao je medijima kako ne zna zašto se piše o njegovoj smjeni i da mu nitko ništa nije rekao. Upozorio je da je procedura za smjenu ravnatelja vrlo jasno propisana Zakonom o policiji.

Glavnog ravnatelja policije imenuje i razrješuje Vlada

Članak 58. navodi kako se glavni ravnatelj bira putem javnog natječaja na vrijeme od pet godina. Glavnim ravnateljem može se imenovati osoba koja uz ispunjavanje općih zakonskih uvjeta, ispunjava i posebne uvjete: najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 na radnom mjestu rukovodećeg policijskog službenika, kao i položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik.

Članak 59. Zakona propisuje da glavnog ravnatelja imenuje i razrješuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra.

Ravnatelja se može razriješiti i prije roka od pet godina na osobni zahtjev, radi trajne nesposobnosti za rad i obnašanje funkcije, prestankom službe po sili zakona ili ako je rješenjem disciplinskog suda proglašen krivim za težu povredu službene dužnosti.

Ako se krene na njegovu smjenu, razlog će se vjerojatno pronaći u „težoj povredi službene dužnosti“, ali za to je predviđeno provođenje disciplinskog postupka koji za sada nije pokrenut.

Traži se materijal za disciplinski postupak

Članak 96. kao teže povrede službene dužnosti navodi:

  • Neizvršavanje, nesavjesno, neopravdano ili nemarno izvršavanje službenih obveza
  • Nezakonit rad ili propuštanje poduzimanja mjera i radnji na koje je službenik ovlašten radi sprečavanja nezakonitosti
  • Zlouporaba položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenje ovlasti u službi
  • Odbijanje izvršenja zadaće ako za to ne postoje opravdani razlozi
  • Odavanje podataka iz članka 35. Zakona neovlaštenim osobama
  • Obavljanje samostalne gospodarske ili profesionalne djelatnosti suprotno odredbama članka 37 ovog zakona
  • Nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije
  • Neopravdan izostanak s posla dva do četiri dana uzastopno
  • Neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava ministarstva
  • Odbijanje ili izbjegavanje obveza vezanih uz profesionalnu obuku i usavršavanje ili podvrgavanje provjere psihičkih i tjelesnih zdravstvenih sposobnosti te posebno tjelesnih motoričkih sposobnosti utvrđenih posebnim pravilnicima.

U članku 97. navodi se kako za teže povrede službene dužnosti postupak vodi i odluku donosi disciplinski sud.

“Meso“ za pokretanje postupka protiv glavnog ravnatelja nudi Nacionalni sindikat policije koji ravnatelja i bivšeg ministra Ranka Ostojića, prema pisanju Slobodne Dalmacije od četvrtka, optužuju za namještene natječaje, diskriminaciju njihova sindikata, ali i lošu sigurnosnu procjenu kada je 4. rujna 2015. u osiguranje stavljeno „6 policajaca, a taj dan je u Hrvatsku ušlo oko 6000 ilegalaca te je između ostalog zbog toga u Hrvatsku ušao veliki broj neregistriranih osoba“, a ponavljaju i svoje u međuvremenu demantirane tvrdnje da je policija potrošila značajna sredstva na čuvanje intendanta riječkog HNK Olivera Frljića.

U vrijeme dok iz tog sindikata sipaju optužbe, ministar Orepić je danas primio predstavnike Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i to u društvu s ravnateljem Dominićem.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.