Ocjena točnosti

Karamarko: Predsjednica nije obećala da će preseliti ured u Visoku

Hina / ik

“Zašto bi to bilo kršenje predizbornih obećanja? Nije ona rekla da je Visoka rješenje. To je u jednom trenutku gospodin Milanović, u svom osvetničkom zaletu u odnosu na predsjednicu, dodijelio Uredu predsjednice, što nije bilo dobro”, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko (Novi list).

Podsjećamo, mogućnost preseljenja Ureda predsjednice s Pantovčaka u rezidenciju u Visokoj ulici je Kolinda Grabar Kitarović najavila tijekom kampanje za predsjedničke izbore. Tvrdila je da će se time ostvariti znatna ušteda. Evo što je predsjednica govorila 6. siječnja 2015. godine, pet dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem je pobijedila Ivu Josipovića:

“Kao predsjednica preselit ću rezidenciju i to u Visoku ulicu gdje sam i počela raditi 1993. godine. Smatram da je to sasvim primjerena lokacija za predsjednicu Hrvatske jer je Vlada ionako i sada plaća, a ne koristi se i zjapi prazna. To će znatno smanjiti troškove mog Ureda. Pantovčak ću otvoriti za građane, za potrebe osoba s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno za neku sličnu funkciju ili namjenu. Rezidencija na Pantovčaku je prevelika, državnici samo prođu kroz nju i ne vide taj prekrasni kompleks koji ima 200 hektara. To socrealističko zdanje je sada zapravo zapostavljeno i ono mora biti otvoreno građanima isto kao i Brijuni” (Večernji list).

Shodno predsjedničinim obećanjima, vlada Zorana Milanović je netom nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, na sjednici održanoj 29. siječnja 2015. godine, donijela odluku kojom rezidenciju u Visokoj prepušta na upravljanje Uredu predsjednice. Predsjednica, međutim, nije željela žuriti s preseljenjem. U ožujku prošle godine osnovala je povjerenstvo (24sata) zaduženo da pronađe novu lokaciju Ureda predsjednice, odnosno da odluči zadovoljava li rezidencija u Visokoj nužne standarde ili će se tražiti alternativna opcija.

Grabar Kitarović od rezidencije u Visokoj u međuvremenu je odustala (Televizija N1), iako s Pantovčaka i dalje stižu signali da će Ured predsjednice tijekom ove godine biti preseljen (Jutarnji list), na zasad još nepoznatu lokaciju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.