Pod povećalom

Imenovanje šefa SOA-e razotkriva narušene odnose predsjednice i Karamarka

Hina / Lana Slivar Dominić, Siniša Kalajdžija / lsd, ua

Već mjesecima se hrvatski mediji prilično intenzivno bave prirodom odnosa između Kolinde Grabar Kitarović i Tomislava Karamarka. U više navrata su anonimni izvori, uglavnom baš iz HDZ-a, širili informacije da između predsjednice RH i prvog čovjeka stranke, a od početka ove godine i prvog potpredsjednika Vlade RH, postoje nepomirljive razlike, uglavnom naglašavajući da Grabar Kitarović nije zadovoljna uskim gabaritima predsjedničkih ovlasti.

Mogli smo tako pročitati da su odnosi između Grabar Kitarović i Karamarka daleko od idiličnih (Tportal), da vrh HDZ-a zamjera predsjednici ponašanje tijekom dramatičnih pregovora oko formiranja vlasti (Globus), da je Grabar Kitarović namjeravala zaobići HDZ i u Banske dvore instalirati svoju tehničku vladu (24sata), kao i da je u pozadini smjene Vladimira Šeksa upravo priča o odnosima između Grabar Kitarović i Karamarka (Nacional)…

Kuloarska nagađanja i tvrdnje “visokih izvora” sastavni su dio političke arene pa je prema istima uvijek nužno biti sumnjičav, ali sada je pred nama vrlo konkretna situacija koja također sugerira da su Karamarko i Grabar Kitarović zapravo politički protivnici. Indikativan je, naime, izbor novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), nasljednika Dragana Lozančića. Dugo očekivana odluka konačno je donesena u petak poslijepodne, mjesec i pol dana nakon što je predsjednica potpisala odluku o Lozančićevom razrješenju bez da se oko toga uopće konzultirala s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković supotpisali su prijedlog za imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije u kojem za ravnatelja predlažu Daniela Markića”, stajalo je u službenom priopćenju Vlade RH.

Karamarko imao dva, Orešković jednog, Grabar Kitarović nijednog kandidata

Da bi se u potpunosti sagledalo političko značenje ove odluke, potrebno je na umu imati kronologiju ovotjednih zbivanja, kao i legislativni okvir kojeg državni vrh mora ispoštovati prilikom izbora ravnatelja SOA-e.

Najprije je Grabar Kitarović, požurujući premijera Oreškovića da što prije supotpiše odluku o Lozančićevoj smjeni, izjavila da ona nema svog kandidata za prvog hrvatskog obavještajca te da očekuje prijedloge od Vlade (Televizija N1), a zatim je i priznala da je od Oreškovića čula ime čovjeka kojeg premijer želi postaviti za ravnatelja SOA-e (Hina/Vecernji.hr).

A Oreškovićev kandidat je, kako se u medijima moglo pročitati još 18. ožujka (Jutarnji list), upravo spomenuti Daniel Markić. Radi se o bliskom suradniku smijenjenog Lozančića, koji je kod premijera navodno lobirao da upravo Markić preuzme odgovornu dužnost ravnatelja SOA-e.

Iako Markićevo ime široj javnosti ništa ne znači, Karamarko – koji je i sam bivši šef SOA-e – s njegovim je radom sasvim sigurno dobro upoznat. I za takav ishod nije želio niti čuti. “Nadam se da su to spinovi jer mi kao pobjednička stranka, i ja osobno sam imao svoje neke preferencije i prijedloge premijeru i očekujem da će to na taj način biti realizirano”, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade dan nakon što se u medijima pojavila informacija da Orešković želi Markića za novog šefa SOA-e (RTL).

Karamarko je, naime, imao svoje kandidate za poziciju ravnatelja SOA-e i to, kako je sam kazao, njih dvojicu. Jedan je navodno bio Toni Matas, bivši šef Centra SOA-e u Zadru (Novi list), dok ime drugog Karamarkovog kandidata za sada nije poznato, ali sasvim je sigurno da se ne radi o Markiću.

Predsjednica odlučila kome će se prikloniti

Usprkos formalnoj tituli potpredsjednika Vlade zaduženog za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Karamarkova uloga u imenovanju šefa SOA-e može biti isključivo lobistička. Prema važećim ustavnim i zakonskim odredbama, Karamarko nema nikakvu ulogu u imenovanju prvog čovjeka hrvatskog obavještajnog sustava.

“Imenovanje čelnika sigurnosnih službi, uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora, supotpisuje Predsjednik Republike i predsjednik Vlade Republike Hrvatske”, piše u 103. članku Ustava RH.

Istu stvar propisuje u članak 66. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske: “Ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija imenuju se, odnosno razrješuju rješenjem koje supotpisuju Predsjednik Republike i predsjednik Vlade”.

Drugim riječima, predsjednica je ta koja odlučuje, a ona se očigledno priklonila Oreškoviću. Znači li to da je novi ravnatelj SOA-e izabran bez Karamarkove suglasnosti? Vrlo vjerojatno. Reakciju potpredsjednika Vlade za nacionalnu sigurnost još očekujemo, a u međuvremenu se Jutarnjem listu obratio “visoki izvor”: “Vrh HDZ-a jako je bijesan zbog Markića, a nisu isključeni ni novi izbori”.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.