Pod povećalom

Koketiranje s MOST-om

Hina / Tomislav Pavlek / tp

“Moramo okupiti cijeli lijevi spektar oko sebe, moramo vratiti protestne glasove koje smo izgubili, ali i poslati ponudu za razgovor Mostu”, prenosi Novi list riječi Zlatka Komadine, kandidata za predsjednika SDP-a, izrečene na njegovom završnom predizbornom skupu u Zagrebu.

Vrlo je jasno na što Komadina cilja; stranačkom članstvu na ovaj način poručio je da bi SDP, s njim na kormilu, potencijalno mogao vratiti vlast i bez izlaska na nove parlamentarne izbore. Sa Zoranom Milanovićem MOST-ovci više ne žele razgovarati, ali s drugačijim bi šefom SDP-a možda pristali na preslagivanje unutar parlamenta i formiranje vladajuće koalicije lijevog centra.

Tijekom kampanje Zlatko Komadina je do sada inzistirao na tvrdnji da bi novi izbori bili poštenije rješenje od saborskih rošada. I dalje tvrdi da bi “građanima bilo najpoštenije vratiti mandat u ovoj situaciji”, ali rečenicu ipak završava sa znakovitim “u politici nikad ne reci nikad”. Retorički zaokret evidentno je inspiriran najnovijim trzavicama na Banskim dvorima, gdje prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko premijeru Tihomiru Oreškoviću otvoreno poručuje da je – potrošan (Facebook).

I Karamarko razmišlja o preslagivanju

Koalicija okupljena oko SDP-a je, podsjećamo, na parlamentarnim izborima u studenom 2015. godine osvojila 56 mandata, a još tri mandata ima istarski IDS. Ako bi na svoju stranu uspjeli privući većinu zastupnika MOST-a, kojih u Saboru sjedi 15, vjerojatno bi uspjeli bez većih problema doći do većine od 76 ruku potrebnih za sastavljanje Vlade; podršku bi im po potrebi mogli pružiti manjinci Milorad Pupovac, Mile Horvat, Šandor Juhas, Veljko Kajtazi i Furio Radin, kao i Hrid, Stipe Petrina ili Radimir Čačić.

No, slične planove navodno ima i Karamarko. Koji si zasad ne može dozvoliti namjerno sabotiranje Vlade u kojoj sjedi, ali to će se promijeniti vrlo brzo – već u svibnju – nakon što HDZ odradi unutarstranačke izbore. Već neko vrijeme u hrvatskim su medijima prisutne špekulacije o Karamarkovim nastojanjima da se približi HNS-u i na taj se način riješi balasta koji HDZ-u predstavlja MOST. Ta priča danas je ponovo oživjela na stranicama Jutarnjeg lista, koji podsjeća da HDZ na svoju stranu pokušava pridobiti Ivana Vrdoljaka, budućeg predsjednika HNS-a.

Klub zastupnika HNS-a u Saboru broji deset članova, ali neki među njima – poput Gorana Beusa Richembergha, Anke Mrak Taritaš ili Vesne Pusić – već su vrlo otvoreno kazali da nikakva suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir. Iako Vrdoljak ostavlja odškrinuta vrata za suradnju s HDZ-om, postavljajući im kao uvjet udaljavanje od ekstremizma (Jutarnji list), već sada je jasno da matematika takvoj koaliciji ne ide u prilog: čak i kad bi HDZ nakon razlaza s MOST-om uspio pokupiti svih deset članova HNS-ovog kluba u Saboru, za najtanju moguću većinu od 76 ruku morali bi na svoju stranu pridobiti još jednog zastupnika ili zastupnicu.

Predsjednica bi opet morala dati mandat

Obje opcije u praksi bi značile da bismo ponovno morali prolaziti kroz pregovore oko formiranja vlasti. Prema odredbama Ustava RH i Zakona o Vladi RH, u Saboru bi najprije trebalo izglasati nepovjerenje aktualnoj vlasti, koja tada mora podnijeti ostavku.

Kolinda Grabar Kitarović tada bi u Uredu predsjednice morala opet održati konzultacije s parlamentarnim strankama i zastupnicima, kako bi utvrdila može li itko okupiti novu većinu od 76 ruku. Toj bi osobi predsjednica zatim morala povjeriti mandat za sastavljanje Vlade, uz ustavom propisani rok od 30 dana, koji se može produljiti za dodatnih 30 dana.

Karamarku bi to bila šansa da, ako se uspije tako dogovoriti s Vrdoljakom, konačno dođe do toliko željene premijerske fotelje. S druge strane, ako bi MOST u slučaju preslagivanja i dalje inzistirao na “stručnom premijeru”, Komadina i za to ima potencijalno rješenje; direktora Podravke Zvonimira Mršića, kojeg je već u javnosti istaknuo kao idealnog kandidata za prvog čovjeka izvršne vlasti (Večernji list).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.