Pod povećalom

Karamarko i Bandić žele izbaciti MOST iz Vlade

Hina / Siniša Kalajdžija, Denis Cerić / mm, dc

Na relaciji između HDZ-a i Milana Bandića stvara se, ako je sudeći prema medijskim izvještajima, anti-mostovska koalicija. Nakon što 28. svibnja – kad će se birati članovi stranačkih tijela – odradi i drugi dio unutarstranačkih izbora u HDZ-u, Tomislav Karamarko će se moći u miru posvetiti nastojanjima da iz Vlade eliminira neželjenog koalicijskog partnera.

Znakovita je izjava koju Večernji list u izdanju od utorka atribuira “izvoru iz vodstva” najjače vladajuće stranke: “Osobno, sklon sam strpljenju i nikada ne bih predlagao izvanredne izbore kao strateški potez, ali da određeni ministri u Vladi, a mislim na one iz redova Mosta, zaslužuju smjenu, to je svakako točno”.

Bandić i Karamarko dogovaraju preslagivanje u Saboru

Dodajmo tome i izjave zagrebačkog gradonačelnika Bandića u emisiji “Novi dan” na televiziji N1, koji otvoreno priznaje da je s Karamarkom već razgovarao o preslagivanju unutar Sabora: “Ne samo s Karamarkom već sa svima onima koji mogu demonstrirati da žele raditi. Ja imam 60 godina – dovoljno iskustva da ne ponavljam greške, a dovoljno energije da djelujem”.

Zastupnicima MOST-a Bandić je otvoreno poručio da nitko nije nezamjenjiv: “Ja bih pričekao još mjesec, dva dana, nakon toga ćemo biti pametniji. (…) Treba im dati šansu, a onda napraviti preslagivanje unutar koalicije – budite sigurni da ćemo imati dovoljno ruku”.

Vladajuća većina u Saboru trenutno može računati na glasove 80 zastupnika. Toliko ih je 21. ožujka diglo ruke za ovogodišnji državni proračun. Problem za Karamarka – a očigledno i Bandića – predstavlja činjenica da 15 tih ruku pripada članovima Kluba zastupnika MOST-a nezavisnih lista. Bez njih HDZ i partneri u Saboru kontroliraju nedovoljnih 65 glasova; za donošenje odluka u parlamentu potrebno je 76 ruku.

Bandić i za taj problem navodno ima rješenje: “Gradonačelnik nema nikakvu veliku ambiciju i zahtjev, mi smo rješenje – imamo klub koji sada tvori pet zastupnika, a uskoro će imati duplo više”.

Tko su Bandićevi prebjezi?

Citirane tvrdnje predsjednika stranke Bandić Milan 365 – koji je u Saboru prisutan samo imenom jer se zastupničke funkcije odlučio odreći – povlače za sobom barem dva neodgovorena, a prilično bitna pitanja. Tko je peti zastupnik kojeg Bandić ubraja u svoj klub, kojeg za sada službeno čine samo Sandra Perković, Miodrag Demo, Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj? Odakle Bandić planira dovući u svoj klub još petero zastupnika?

Djelomičan odgovor na prvo pitanje mogao bi ponuditi status kojeg je na Facebooku objavio saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh:

“Jutarnji jučer, a Večernji danas tvrde da moj kolega zastupnik Veljko Kajtazi u ožujku nije ni jednom bio u Saboru. Pozivaju se, naravno, na elektronsku evidenciju na ulazu u saborsku zgradu. No ne tvrde zapravo da se ni jednom nije registrirao (to navode kao dokaz) nego da ga u Saboru naprosto nije bilo. Ako su na ponavljanje te laži spale ozbiljne novine onda to svjedoči da se u uređivačku politiku izravno miješaju politički interesi. Oni isti koji već mjesecima vrše pritisak na Veljka da napusti Klub zastupnika HNSa i priključi se nekome od klubova vladajuće većine. Naime, tko je onda umjesto Veljka Kajtazija (ako već njega nije bilo) u ožujku govorio s glavne saborske govornice o izvješćima o utrošku sredstava namijenjenih nacionalnim manjinama, o prijedlogu državnog proračuna, o obrazovanju Roma, tko je podnosio amandmane, sudjelovao na sjednicama odbora, Kluba zastupnika nacionalnih manjina i Kluba zastupnika HNSa? Sve je to, naravno, provjerljivo uz minimalan napor pregledavanja snimki saborskih rasprava ili telefonskih poziva klubovima i odborima. Možda se u Sabor uvukao neki fantom koji jako liči na Veljka?”.

Puno su veća misterija identiteti saborskih prebjega koje Milan Bandić planira integrirati u svoj zastupnički klub. Nije nemoguće da Bandić računa na svoje bivše stranačke kolege, SDP-ove disidente nezadovoljne činjenicom da je na čelu oporbe i nakon unutarstranačkih izbora ostao Zoran Milanović. Možda je o tome razgovarao i s pokojim zastupnikom MOST-a. No, čak i ako se Bandićeva najava da će uskoro imati 10 zastupnika ostvari, mogućnost formiranja parlamentarne većine bez MOST-a i dalje je vrlo upitna.

Bez MOST-a, a s najavljenim bujanjem Bandićevog kluba, HDZ i partneri u Saboru bi kontrolirali glasove 71 zastupnika. Do većine im nedostaje još pet ruku koje mogu dobiti ili frakcioniranjem MOST-a, ili suradnjom s novim predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, što je već neko vrijeme predmet medijskih špekulacija (Jutarnji list, 24Express). Vrdoljak je mogućnost takve suradnje doduše više puta demantirao, zadnji put u nedjelju u intervjuu za Hinu, ali uvijek uz ogradu da “HNS ne može s ovakvim HDZ-om”. Dok istovremeno Karamarko najavljuje udaljavanje od nacionalističke ideologije (Hina/Tportal) i zaokret HDZ-a prema Vrdoljaku puno bližoj temi – gospodarstvu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.