Pod povećalom

Istraživanje: Više od polovice građana bi uvelo obvezni vojni rok

Hina / Daniel Sponza / ua

Gotovo 52 posto ispitanika, od njih 680 koji su sudjelovali u anketi portala EduCentar, smatra da bi Hrvatska trebala uvesti obvezni vojni rok. Vjeruju da je vojni rok odličan za stjecanje discipline i radnih navika, a ističu i da “mnogo mladih nema nikakve odgojne discipline, nemaju poštovanje prema radnoj navici i taj pojam im je nepoznat.

Vjeruju kako je vojni rok “dobar oblik odgoja koji je potreban većini muškaraca”.

“Vojska je najbolja i najjača organizacija na svijetu i svi u dobi od 16 do 45 godina trebaju je iskusiti i naravno, ovisno o završenoj školi, dobiti časnički ili dočasnički čin”, komentar je jednog ispitanika.

Ispitanici navode kako “muškarci danas više nisu muškarci i ne znaju promijeniti žarulju”, te da “nisu u stanju zabiti čavao u zid, a kamoli nešto kompliciranije”.

Neki od ispitanika vjeruju da je vojni rok prijeko potreban: “Naravno, samo tako će naučiti spremati krevet, shvatiti da se prljave čarape ne ostavljaju ispod kreveta i na kraju, naučiti poštivati roditelje”.

Osim stjecanja discipline, ispitanici smatraju kako je jedna od prednosti služenja vojnog roka i zajedništvo: “Čovjek nauči puno toga o zajedništvu, odnosno koliko ljudi mogu učiniti ako su složni. Uz zajedništvo, jedna od bitnijih stvari koja se nauči u vojsci jest brinuti se o samome sebi. U vojsci, a pogotovo nakon službe, osoba počne cijeniti stvari za koje ranije nije ni mislila da su bitne. Zato mislim da bi svaka zdrava i sposobna osoba trebala služiti vojni rok, bez mogućnosti civilnog služenja”.

42 posto protiv služenja vojske

S druge strane, 42 posto ispitanika protivi se uvođenju obveznog vojnog roka. Smatraju da mlade nema smisla prisiljavati na nešto što sami ne žele i da treba postojati mogućnost samostalnog odlučivanja. Neki ispitanici ističu da se “ratovi mogu spriječiti jedino ignoriranjem svega vojnog”.

Dio ispitanika kaže kako je vojni rok “bacanje državnog novca i gubljenje vremena” i da će “oni kojima je do vojske dobrovoljno otići u vojsku, a ostale bi trebalo pustiti da se bave onim čime žele”.

Iako nisu pobornici vojnog roka, neki ispitanici podržavaju vojni rok “ako postoji mogućnost zapošljavanja nakon isteka služenja”.

“Nitko nema pravo silom zakona niti bilo kakvim nasilnim aktom određivati mjesto, vrijeme i način razmišljanja. Služenje vojnog roka isključivo po izboru”, zaključuje jedan od ispitanika.

Najmanja podrška civilnom vojnom roku

Najmanju podršku ima mogućnost uvođenja civilnog vojnog roka. Takav bi oblik odsluživanja vojne obaveze podržalo sedam posto ispitanika, koji smatraju da su škole i bolnice odlične institucije u kojima mladi mogu odslužiti vojni rok. Također, ističu i kako bi dobra opcija bila i pomaganje starijim i nemoćnim osobama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.