Pod povećalom

Ako dođe do izvanrednih izbora, o Vladi će odlučivati Živi zid

Hina / Denis Cerić / dc

Živi zid treća je politička snaga u Hrvatskoj. Stranka Ivana Vilibora Sinčića, pokazuje redoviti mjesečni CRO Demoskop agencije Promocija plus, ima podršku 7,3 posto hrvatskih birača (Index.hr).

Istraživanje provedeno između 2. i 5. svibnja potvrdilo je trend koji je očit već mjesecima; MOST nezavisnih lista zahvaljujući koaliciji s HDZ-om i neaktivnosti Vlade koja je nastala iz te suradnje izgubio je podršku većine tzv. protestnih birača i trenutno mu rejting balansira na rubu izbornog praga. Stranku predvođenu Božom Petrovom trenutno podržava 5,7 posto punoljetnih građana.

Kada se ovi rezultati usporede s rejtingom stranaka kojeg je CRO Demoskop zabilježio početkom travnja, ispada da je popularnost Živog zida narasla za 1,5 posto, dok je u istom razdoblju MOST pao za 0,6 posto.

Neznatni pad bilježi i dalje vodeći HDZ, kojeg podržava 29,5 posto birača, odnosno 0,3 posto manje nego u travnju. Dvije najveće stranke u Hrvatskoj i dalje su gotovo izjednačene. SDP može računati na podršku 29,2 posto birača, što je 0,2 posto više nego početkom travnja.

Rastu oni koji prijete novim izborima

Iako je rejting HDZ-a od početka godine praktični nepromijenjen (u siječnju ih je podržavalo 29,3 posto birača), strmoglavi pad MOST-a nije jedina indikacija da su građani uglavnom nezadovoljni funkcioniranjem vlasti. Pokazuje to i porast popularnosti stranaka vladajuće koalicije čiji su lideri zadnjih tjedana javno prijetili odustajanjem od suradnje s HDZ-om i/ili razdrmavanjem političke scene: HSS je s 2,8 posto podrške trenutno peta politička snaga, iza njih je Bandić Milan 365 s rejtingom od 1,6 posto i HSLS kojeg podržava 1,3 posto građana. Oporavak bilježi i HNS, koji trenutno može računati na podršku 3,1 posto birača. Sve navedene stranke bilježe blagi rast popularnosti s obzirom na rezultate istraživanja provedenog prije mjesec dana.

Istovremeno, blagi pad rejtinga imao je HSP dr. Ante Starčević, HDZ-ov najvjerniji partner u Domoljubnoj koaliciji. Vodeću pravašku stranku u Hrvatskoj trenutno podržava 1,1 posto birača. Sve to znači da će se, u slučaju da doista dođe do prijevremenih izbora, velika bitka voditi za neodlučne birače, kojih trenutno ima respektabilnih 11,5 posto.

Trenutna vladajuća garnitura utoliko ima i dosta razloga za zabrinutost, s obzirom da su tek rijetki birači zadovoljni njihovim radom. Da se Hrvatska kreće u pogrešnom smjeru trenutno misli čak 71,4 posto birača, jednako koliko i u travnju, a čak 22 posto više nego u siječnju ove godine. S obzirom na prošlomjesečno istraživanje smanjio se i broj birača koji vjeruju da Hrvatska ide u pozitivnom smjeru; takvih je 16,4 posto, naspram 18,8 posto iz travnja.

Oreškoviću pada popularnost

Tek najvjerniji birači HDZ-a i MOST-a vjeruju da se Hrvatska kreće u dobrom smjeru, a i oni su u manjini. Rad Vlade trenutno podržava 44,9 posto HDZ-ovih i 32,7 posto MOST-ovih birača.

Vrlo sličan zaključak pruža i lista najnegativnijih hrvatskih političara – na prvom mjestu je Tomislav Karamarko (34,3 posto), a na četvrtom mjestu Božo Petrov (3,1 posto). Između su se smjestili Zoran Milanović (26,4 posto) i opcija “svi političari” (čak 10,7 posto). Razlika s obzirom na prošlomjesečne rezultate tek je u činjenici da se Karamarkov osobni rejting pogoršao (za 0,5 posto), dok se smanjio broj osoba koje negativcima smatraju Milanovića (za 3,3 posto) i Petrova (za 1,4 posto).

Većih promjena nema ni na listi najpozitivnijih političara, gdje prvo mjesto i dalje drži Kolinda Grabar Kitarović (20,7 posto), a iza nje su Tihomir Orešković (12,5 posto), Zoran Milanović (12,3 posto) i Ivan Vilibor Sinčić (6,7 posto). Pritom nije nebitno istaknuti da rast popularnosti s obzirom na travanj bilježe Grabar Kitarović (za 1,4 posto), Milanović (za 1,6 posto) i Sinčić (za 1,6 posto), dok je Oreškovićev osobni rejting u mjesec dana smanjen za čak 5,3 posto.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.