Ocjena točnosti

Dilber: Ne može premijer samostalno upravljati državom

Hina / Denis Cerić / dc

“Nije u duhu naše političke tradicije, a ni Ustava da premijer samostalno upravlja državom. Dakle, premijer je zastupnik odluka Vlade”, kazao je u intervjuu za Jutarnji list Željko Dilber, HDZ-ov zastupnik u Saboru.

Prema odredbama Ustava RH, konkretno njegovom 115. članku, “Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru”, a “predsjednik i članovi Vlade zajednički su odgovorni za odluke koje donosi Vlada, a osobno su odgovorni za svoje područje rada”. U 114. članku Ustava međutim stoji i da se “ustrojstvo, način rada, odlučivanje i vrste akata koje Vlada donosi propisuju zakonom i poslovnikom”.

Premijer je nadređen članovima Vlade

Ovlasti premijera definirane su tako Zakonom o Vladi RH, čiji 10. članak propisuje da “predsjednik Vlade predstavlja Vladu, saziva sjednice i predsjedava im, upravlja radom Vlade i potpisuje akte koje ona donosi”. U obzir treba uzeti i članak 11. istog zakona, koji kaže:

“Predsjednik Vlade može članovima Vlade davati određene upute za rad, posebna zaduženja, odnosno zadaće i ovlastiti ih na provedbu i izvršavanje određenih projekata, sukladno programu Vlade, odnosno sukladno zaključcima i drugim aktima Hrvatskog sabora te preuzetim međunarodnim obvezama Republike Hrvatske”.

Ravnatelja SOA-e postavljaju premijer i predsjednica

Pritom je bitno Dilberovoj izjavi dati i širi kontekst; radilo se, naime, o njegovom odgovoru na pitanje zbog čega Tihomiru Oreškoviću spočitava da se ponaša kao kancelar u slučaju smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. A imenovanje ravnatelja sigurnosnih službi je, prema Ustavu RH, nije u ingerenciji Vlade već premijera i predsjednice.

“Predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske, u skladu s Ustavom i zakonom, surađuju u usmjeravanju rada sigurnosnih službi. Imenovanje čelnika sigurnosnih službi, uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, supotpisuje Predsjednik Republike i predsjednik Vlade Republike Hrvatske”, stoji u 103. članku Ustava RH.

HDZ (inače) sluša svog premijera

Što se tiče Dilberove tvrdnje kako “nije u duhu naše političke tradicije da premijer samostalno upravlja državom”, red je podsjetiti kako su se donosile odluke kad je na vlasti bio HDZ predvođen Ivom Sanaderom. U postupku koji je na Županijskom sudu u Zagrebu vođen za afere Hypo i Ina-Mol su Sanaderovi nekadašnji ministri Jadranka Kosor, Damir Polančec i Ivan Šuker, kao i bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček svjedočili o autoritetu tadašnjeg premijera. Citiramo dio presude suca Ivana Turudića, kako ju je zabilježila Slobodna Dalmacija:

“Tereti vas se da ste kao premijer koristili ogroman utjecaj. Sam Polančec je kazao da ne pamti niti jednu situaciju u kojoj se netko vama protivio. Slično su potvrdili i Šuker i Maček. Taj položaj ste iskoristili pri nametanju stajališta da je ugovor koristan za RH. Najprije ste to učinili na sjednici užeg kabineta Vlade, zatim na sjednici Predsjedništva HDZ-a gdje su se donosile ključne političke odluke, a zatim i na sastanku s koalicijskim partnerima i konačno na sjednici Vlade”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.