Faktograf.hr

Samo činjenice

Orešković: Prodajemo satelit za 30 milijuna eura

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Imamo isto tako Eutelsat, to je jedan satelit koji smo dobili natrag. To ćemo prodati, to je 30 milijuna eura”, izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak premijer Tihomir Orešković. Gotovo istu stvar ponovio je 20-ak minuta kasnije u svom uvodnom izlaganju na početku sjednice Vlade RH: “Eutelsat, to je jedan satelit koji smo dobili natrag, to je ‘nice’ nekakav bonus. To ćemo prodati za 30 milijuna eura”.

Tragom Oreškovićevih izjava, pokušali smo doznati kakav to satelit Hrvatska posjeduje, tko joj ga je vratio i – vjerojatno najvažnije – tko je i kojom metodom došao do prodajne cijene od 30 milijuna eura. Očekivano, ustanovili smo da Hrvatska ne posjeduje nikakav satelit, odnosno da je premijer (zbog jezične barijere?) najvjerojatnije nešto krivo shvatio.

Naime, u Registru državne imovine može se pronaći podatak da je Republika Hrvatska vlasnica 0,45 posto dionica tvrtke Eutelsat Communications sa sjedištem u Parizu. U Hrvatskom je vlasništvu ukupno 1.038.242 dionica Eutelsata, stečenih sukcesijom od bivše Jugoslavije.

Eutelsat je, naime, osnovan 1977. godine kao međudržavna agencija za satelitske telekomunikacijske usluge u Europi. Jugoslavija je bila među osnivačima ove agencije, koja je danas s 274 milijuna korisnika najveći satelitski provider u Europi.

U međuvremenu je Eutelsat transformiran u kompaniju čijim se dionicama trguje na pariškoj burzi. Vrijednost pojedine dionice u trenutku pisanja ovog teksta iznosila je 27,33 eura, što znači da bi Hrvatska prodajom svojih dionica mogla uprihodovati 28.375.153,86 eura.

No, dionice Eutelsata nisu nikakav “mrtvi kapital” kojeg se isplati riješiti. U fiskalnoj godini 2014./2015. ova je firma ostvarila 1,47 milijardi eura prihoda i svojim dioničarima isplatila dividendu u iznosu od 1,09 eura po dionici. S obzirom da Hrvatska posjeduje 1.038.242 dionica Eutelsata, proračun je na ime predmetne dividende tada uprihodovao 1.131.683,78 eura odnosno oko osam i pol milijuna kuna.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.