Pod povećalom

Zbog blokade vlasti Hrvatskoj prijeti kazna Europske komisije

Pexels (Stock)

Cijenu potpune blokade vlasti – koja se već gotovo mjesec dana najbolje očituje u nemogućnosti vladajuće većine da u Saboru okupi kvorum – iz svojih će džepova platiti hrvatski porezni obveznici. Hrvatskoj, naime, prijete sankcije Europske komisije jer se neće na vrijeme uskladiti Direktivom 2014/40/EU Europskog parlamenta i Vijeća.

Radi se o dokumentu donesenom 3. travnja 2014. godine, s čijim se odredbama o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duhanskih i srodnih proizvoda sve članice Europske unije moraju uskladiti najkasnije do 20. svibnja 2016. godine. Hrvatska taj rok više nikako ne može ispuniti; čak i ako Vlada RH ovoga tjedna u Sabor uputi prijedlog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, zastupnici ga do petka nikako ne mogu izglasati.

Stižu slike na kutijama cigareta

Glavna promjena koja bi zahvaljujući ovom zakonu stupila na snagu ticala bi se izgleda i dizajna kutije cigareta. Prema direktivi EU i odredbama zakona koji je javnu raspravu prošao još u veljači, ali i dalje nije došao na dnevni red Vlade RH, 65 posto površine ambalaže duhanskih proizvoda moraju zauzimati upozorenje o štetnosti cigareta i fotografija koja ilustrira zdravstvene rizike.

pusenje-zakon-ilustracija

Novim zakonom zabranjuje se i stavljanje na tržište aromatiziranih cigareta i duhana, s izuzetkom mentola koji će iz uporabe biti uklonjen do 2020. godine. Zabranjuju se i pakiranja cigareta u obliku kozmetičkih proizvoda, svojstvena za tanke cigarete. Također, na kutijama cigareta više neće moći stajati informacija o količini katrana i nikotina koje proizvod sadrži, kako se potrošače ne bi dovodilo do zaključka da su neke cigarete zdravije od drugih.

Komisija će vjerojatno tražiti dnevnu globu

Duhanska se industrija, kako je upozoravala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, oštro protivila ovakvim zakonskim izmjenama. Borzan tvrdi da je samo kompanija Phillip Morris angažirala 250 lobista koji su kod europarlamentaraca lobirali za “razvodnjavanje” novih propisa.

“Kroz lobiranje su uspjeli smanjiti upozorenja sa 75 na 65 posto kutije, no i to je dovoljno. Slike bolesnih ljudi i organa su se pokazale kao uspješan način za odvraćanje od pušenja. Na okorjele pušače neće imati veliki utjecaj, no hoće na potencijalne pušače”, kazala je Borzan krajem travnja, kada je Vladu RH i upozorila na moguće sankcije ukoliko se novi zakon ne izglasa na vrijeme.

Europska komisija nije se još izjasnila o korektivnim mjerama koje planira koristiti da bi Hrvatsku prisilila na provođenje predmetne EU direktive. No, prijašnji slučajevi ukazuju da će Europska komisija tražiti nametanje dnevne financijske kazne koju bi Hrvatska morala plaćati sve dok svoj zakon ne uskladi s europskom praksom. Zbog sličnih slučajeva prekoračenja rokova Komisija je prošle godine globila Mađarsku i Rumunjsku – za Mađare su tražili izricanje dnevne kazne u iznosu od 15,444 eura, a za Rumunje je tražena dnevna globa iznosila 38.042,6 eura.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.