Pod povećalom

Novi zakon protiv izbjeglica: Za humanitarnu pomoć – u zatvor

EPA/KOSTAS TSIRONIS

Suprotno prethodnim najavama iz MUP-a te onome što je iz MUP obećano tijekom provođenja javnog savjetovanja, konačni prijedlog Zakona o strancima kojeg Vlada u srijedu šalje u saborske odbore – ne prepoznaje iznimke u kriminaliziranju pomaganja strancima, odnosno, od kažnjavanja neće biti izuzeti oni koji strancima pomažu iz humanitarnih razloga.

Članak 43. postojećeg Zakona o strancima ostaje nepromijenjen te navodi kako je „zabranjeno pomaganje strancu u nezakonitom prelasku državne granice, u tranzitu preko državnog područja ako je stranac nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku te u nezakonitom boravku“. Iako je u provedenom savjetovanju iz MUP-a jasno poručeno  kako će se na kraju te rečenice staviti zarez te dodati „osim iz humanitarnih razloga“, takva odredba nije osvanula u konačnoj verziji izmjena Zakona.

Prethodno je, podsjetimo, Lidija Pentavec iz Službe za nezakonite migracije MUP-a rekla da pomaganje strancima u nezakonitom ulasku, kretanju i boravku neće biti kažnjivo u slučaju humanitarnog pomaganja – pod čim je podrazumijevala spašavanje života, sprječavanje ozljeđivanja i pružanje hitne medicinske pomoći.

Kazna za humanitarce

Novi zakon dodatno kriminalizira i „pokušaj pomaganja“ strancima. U MUP-u objašnjavaju kako je Europska komisija izradila analizu usklađenosti Zakona o strancima s Direktivom Vijeća 2002/90/EZ od 28. studenog 2002. te utvrdila da Zakon u dijelu koji se odnosi na sankcioniranje „pokušaja“ pomaganja nezakonitih migracija nije usklađen s Direktivom.

Vanja Bakalović iz CMS-a na nedavnoj je tribini ustvrdila kako je navedena direktiva ciljala na “borbu protiv nezakonite imigracije, nezakonitog zapošljavanja, trgovine ljudima i spolnog izrabljivanja djece” te da se sankcioniranje pokušaja odnosi prvenstveno na ta kaznena djela, a ne bi smjela poslužiti da bi se izjednačili nezakoniti migranti s izbjeglicama i tako omogućilo kirminaliziranje izbjeglica.

Ni sada se „pokušaj pomaganja“ izrijekom ne spominje kao kažnjiv u samom članku, ali on se spominje u prekršajnim odredbama Zakona. U članak 225. Zakona uvrštava se kako će se „kaznom zatvora od 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 23 000 kuna, za svakog potpomognutog stranca kazniti fizička osoba koja pomaže ili pokuša pomoći strancu u nezakonitom prelasku, tranzitu i nezakonitom boravku u Republici Hrvatskoj“.

Uoči rasprave na saborskom Odboru za zakonodavstvo, Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Centar za mirovne studije upozorio je kako pomaganje iz humanitarnih razloga ljudima koji zbog nepoznavanja jezika ili pravnog sustava nisu zatražili međunarodnu zaštitu predstavlja protupravni temelj za kažnjavanje te u tim slučajevima građane treba osloboditi prekršajne i druge odgovornosti.

Usrtvrdili su i kako postupak donošenja ovog Zakona ne poštuje načela transparentnosti i dosljednosti te da su zaobiđeni zaključci javnog savjetovanja.

Kriminalizacijom pomaganja krši se niz međunarodno pravnih akata, odnosno međunarodnog prava koje se odnosi na izbjeglice.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.