Ocjena točnosti

Juretić: Vlada nije kriva što djeca s Downovim sindromom ostaju bez invalidnine

HINA/ Daniel KASAP/ dk

„Ministarstvo socijalne politike i mladih i centri za socijalnu skrb samo su izvršitelji rješenja tijela vještačenja“, konstatirala je ministrica Bernardica Juretić gostujući na Hrvatskom radiju komentirajući slučajeve u kojima su ukinute invalidnine djeci s Downovim sindromom.

Odlukom prošle Vlade RH, sva vještačenja, pa tako i ona nad bolesnom djecom, prebačena su u jedinstveno tijelo pri Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja te pripadajuću Uredbu o metodologijama vještačenja prošla je vlada donijela 2014., da bi jedinstveno tijelo s radom krenulo počekom 2015.

Problem je u tome, kako je u Saboru izvijestila Ines Strenja Linić (MOST), što je jedinstveno tijelo kadrovski potkapacitirano, a u njemu sjede ljudi koji su se ranije uglavnom bavili utvrđivanjem stupnja invaliditeta radi odlaska u mirovinu. U tom tijelu praktički nema pedijatara, rekla je Strenja Linić, dodavši kako osim dvadesetak djece s Downovim sindromom koja su ovih dana dobila rješenja o uskrati invalidnine, velik problem predstavlja i dugo čekanje na rješenja djece s cerebralnom paralizom.

Strenja Linić smatra kako su namjere bivše vlade možda i bile dobre, ali se u provedbu krenulo bez dobre pripreme. Zbog loše kadrovske ekipiranosti u ovom trenutku 37.000 osoba čeka na rješenja.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić ustvrdila je također kako je jedinstveno tijelo vještačenja unutar ZOSI-a u siječnju 2015. s radom počelo potpuno neorganizirano s neadekvatnim metodologijama te su, tvrdi, kršena osnovna ljudska prava. Rekla je kako su već poduzeti konkretni koraci te je imenovana i nova Uprava ZOSI-a i rade se nove metodologije vještačenja.

Novo ravnateljstvo ZOSI-a, kojeg je Vlada imenovala 5. svibnja 2016., u suradnji s nadležnim Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava krenulo je u reorganizaciju sustava medicinskog vještačenja kojom će se  vratiti i značajno poboljšati razina zaštite prava zdravstveno i socijalno ugroženih, uključujući osobe s Downovim sindromom, obećala je ministrica Šikić.

Istaknula je i kako vrlo osjetljiva problematika djece s Downovim sindromom predstavlja samo djelić velikog problema u Sustavu socijalne skrbi nastalog nakon 1. siječnja 2015., formiranjem Jedinstvenog tijela za vještačenje (JTV) unutar ZOSI-a. Novo vodstvo ministarstva je u Uredbi o metodologijama vještačenja uočilo niz nepravilnosti, nelogičnosti, kao i neusklađenost s pravilima medicinske struke. Uredba također nije bila dobro usklađena sa Zakonom o socijalnoj skrbi te pravilnicima HZZO-a i HZMO-a. navela je ministrica Šikić, ustvrdivši da su  ZOSI i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava započeli s rješavanjem zatečenih problema.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.