Ocjena točnosti

Juretić: I dalje možemo isplatiti 1000 eura po djetetu

Hina / Denis Cerić / dc

“Imamo osiguranih 100 milijuna kuna, a budući da tim potezom nećemo uzrokovati dodatno financijsko opterećenje proračuna, uredba bi mogla proći nakon što se raspusti Sabor”, izjavila je tehnička ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u razgovoru za Jutarnji list.

HDZ-ova ministrica Juretić tako je najavila da će njeno ministarstvo ipak započeti s isplatom obećanih 1000 eura po novorođenom djetetu, i to najvjerojatnije od 1. rujna. Juretić objašnjava da će mjera biti uvedena usprkos raspuštanju Sabora, i to donošenjem uredbe sa zakonskom snagom.

Gdje je tih 100 milijuna kuna?

Iako je iz HDZ-a u više navrata ponavljano da je državnim proračunom za 2016. za ovu mjeru poticanja nataliteta predviđeno 100 milijuna kuna, iz nacrta budžeta se to ne vidi. Stavka “Dodatni porodiljni dopust i oprema za novorođeno dijete”, iz koje bi se obećanih 1000 eura po bebi trebalo isplaćivati, s obzirom na prošlu godinu povećana je za samo 31 milijun kuna: s 1.215.000.000 kuna na 1.246.000.000 kuna. A projekcijama proračuna predviđeno je da na istoj razini ostaje i 2017. i 2018. godine, iz čega proizlazi da nikad nije bilo ozbiljne namjere da ova mjera zaživi.

U proračunu, uostalom, postoji i stavka “Provedba mjera obiteljske i populacijske politike”, ali za nju je predviđeno tek 2.084.322 kuna. A pritom je još i srezana s obzirom na prošlogodišnji proračun, i to za 124.678 kuna.

Prema podacima iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa koji izdaje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 2015. godine bilo 37.241 živorođene djece. Godinu dana ranije je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, živorođeno 39.566 djece. Ako pretpostavimo da će razina novorođene djece biti na otprilike istoj razini kao lani, to znači da bi (po srednjem tečaju HNB-a od 7,47 kuna za jedan euro) godišnji proračunski trošak poticanja svakog djeteta iznosom od 1000 eura koštao ukupno 278.190.270 kuna. Drugim riječima, 100 milijuna kuna doista bi bilo dovoljno za provođenje ove mjere u zadnjoj trećini godine, ali 31 milijun kuna – koliko se iz proračuna doista može izdvojiti – dovoljno je tek za 4149,93 djece.

Čemu služi uredba sa zakonskom snagom?

Nadalje, krajnje je upitno može li se ovo pitanje uopće regulirati uredbom sa zakonskom snagom, kao što najavljuje ministrica Juretić. Kao eventualni temelj mogao bi poslužiti Zakon o ovlasti Vlade RH da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora. Ovaj zakon služi tome da bi Vlada RH mogla, u iznimnim i hitnim situacijama u razdoblju kad Sabor ne zasjeda, donositi odluke iz područja gospodarske politike za koje je inače potrebna suglasnost Sabora.

No, u zakonu je pritom vrlo jasno navedeno da se uredbama sa zakonskom snagom ne može donositi niti mijenjati državni proračun, niti se mogu uređivati ona pitanja koja prema Ustavu RH može uređivati samo Hrvatski sabor. A donošenje novih i izmjena postojećih zakona, što je ranije i sama Juretić najavljivala kao nužnu predispoziciju poticanja svakog novorođenog djeteta cifrom od 1000 eura (HRT), isključivo je u ingerenciji Sabora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.