Ocjena točnosti

Hajdaš Dončić: Imenovanjem uprava ministar Butković krši zakon

Hina / Daniel Kasap / dk

“Prekršio je dva zakona: Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju strateškim poduzećima”, ustvrdio je bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić komentirajući na televiziji N1 imenovanja koja je u nekoliko trgovačkih društva poduzeo ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

„Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture kao ovlašteni predstavnik Republike Hrvatske u trgovačkim društvima čiji je jedini osnivač Republika Hrvatska, a temeljem odredbi Zakona i podzakonskih akata o trgovačkim društvima, s današnjim danom započelo je postupke opoziva članova Uprava i Nadzornih odbora kojima je istekao ili istječe mandat, kao i imenovanja novih članova Uprava i Nadzornih odbora s mandatom do imenovanja članova Uprava, sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova Uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku (NN 33/16 i 47/16) i članova Nadzornih odbora sukladno Odluci o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove Nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku (NN 33/16, 43/16). Imenovanje novih članova Uprave i Nadzornih odbora do provođenja propisanih postupaka za imenovanje članova Uprave i Nadzornih odbora, izvršeno je radi kontinuiranog i nesmetanog rada trgovačkih društava od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku te sa novoimenovanima nisu sklopljeni menadžerski ugovori“, priopćilo je u utorak Butkovićevo ministarstvo.

Ministar protiv dva zakona

Zakon o sprječavanju sukoba interesa u članku 15. izrijekom se navodi kako „članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima RH ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva Vlada RH“.

U tom zakonu nigdje se ne predviđa da resorni ministar može preuzeti funkciju Vlade, čak ni u izvanrednom slučaju na koji se poziva ministar Butković. U izjavi za Novi list od srijede ministar Butković navodi kako je u imenovanja novih uprava HŽ Infrastrukture, HAC-a, Hrvatskih cesta i tvrtke Odašiljači i veze krenuo zato što članovima uprava tih društava istječe mandat, odnosno zato što su neki članovi izrazili namjeru da odu iz uprava. Butković tvrdi kako će novi direktori na tim pozicijama ostati privremeno, do raspisivanja javnog natječaja.

Ni Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH ne predviđa mogućnost prijelaznih rješenja poput ovog kojem se priklonio ministar Butković.

U članku 17. tog zakona navodi se da „Povjerenstvo Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima predlaže Vladi RH kandidate za članove i predsjednike uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH“. U svom postupku, ministar je preskočio Povjerenstvo koje se u novom sazivu, prema pisanju medija, niti jednom i nije sastalo.

Ne može bez javnog natječaja

Uredba o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH također ne predviđa prijelazno rješenje na koje se odlučio ministar Butković u trci s vremenom.

U članku 2. navodi se kako se „odabir kandidata za članove i predsjednike uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku provodi na prijedlog nadležnog ministarstva, uz suglasnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, putem javnog natječaja ili posredstvom specijalizirane agencije, koja se, po potrebi, može odabrati u te svrhe na javnom natječaju.

Odabir kandidata za članove i predsjednike uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku provodi se javnim natječajem ili posredstvom specijalizirane agencije.

Odluku za koja trgovačka društva od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku se odabir kandidata provodi posredstvom specijalizirane agencije donosi Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima“.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.