Pod povećalom

Karamarko idućih godinu dana ne mora raditi ništa, plaću si je osigurao

Hina / Denis Cerić / dc

Pet od devet članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva održalo je ekspresnu sjednicu na kojoj je Tomislav Karamarko vraćen u zastupničke klupe. Predsjednik HDZ-a aktivirao je svoj mandat, čime se od Sabora oprostio njegov zamjenik Ante Župan. Kvorum MIP-u pritom su osigurali SDP-ov Domagoj Hajduković i HSU-ova Marija Ilić.

Čemu povratak u praktički raspušteni Sabor?

Karamarko je, podsjećamo, u srijedu podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade RH. Dan kasnije ta Vlada je u parlamentu pala, izglasavanjem nepovjerenja njenom predsjedniku Tihomiru Oreškoviću. Iako je u međuvremenu postalo izgledno da su pred hrvatskim biračima prijevremeni izbori, Karamarko se u zadnjim danima osmog saziva Hrvatskog sabora ipak odlučio ponovo uključiti u rad parlamenta. Nužno se postavlja pitanje – zašto?

Dva su moguća razloga Karamarkove odluke da aktivira svoj mandat. Prva mogućnost je da šef HDZ-a i dalje vjeruje u preslagivanje unutar Sabora i formiranje nove HDZ-ove većine, koja bi onda podržala Zdravka Marića za premijera. No, takvo se rezoniranje čini krajnje nevjerojatnim, s obzirom da je i prije sjednice MIP-a na kojoj je aktiviran Karamarkov mandat bilo poznato da više od polovine zastupnika svojim potpisima traži izvanredne izbore (Televizija N1).

Zbog ostavke u Vladi skoro ostao bez “6+6”

Drugi mogući razlog zbog kojeg se Karamarku bilo bitno vratiti u Sabor krije se u odredbama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru. Konkretno, članak 5. tog zakona koji propisuje da saborski zastupnici nakon što im istekne mandat imaju pravo šest mjeseci primati punu zastupničku plaću, a narednih šest mjeseci naknadu u visini od 50 posto plaće.

Ovu naknadu Karamarko bi mogao primati i kao bivši član Vlade RH, da nije sam podnio ostavku na tu dužnost. Prema odredbama članka 15.c Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, pravo na famoznih “6+6” ne može ostvariti dužnosnik “koji bude razriješen dužnosti na osobni zahtjev ako nije proveo na radu kao državni dužnosnik najmanje godinu dana”.

Karamarku ova naknada neće biti potrebna ukoliko ga građani i nakon izvanrednih izbora izaberu u parlament. No, HDZ nije poznat kao stranka koja oprašta greške i poraze, zbog čega Karamarko vjerojatno opravdano strahuje da će do 4. rujna, kada će se najvjerojatnije održati izvanredni izbori, biti svrgnut s mjesta šefa HDZ-a. U kom slučaju u visokoj politici za njega gotovo sigurno više neće biti mjesta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.