Ocjena točnosti

Strenja Linić: Tajne službe će godinu dana raditi bez nadzora

Hina / Denis Cerić / dc

“Neizborom članova Vijeća dolazimo u situaciju da praktično više od godinu dana neće postojati građanski nadzor nad SOA-om”, izjavila je saborska zastupnica MOST-a Ines Strenja Linić (Hina/Jutarnji.hr).

Izjavu novinarima Strenja Linić je dala u Saboru, nakon propale sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Sjednica nije održana jer su zastupnici HDZ-a, HSLS-a, HDSSB-a i predstavnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj srušili kvorum svojim nepojavljivanjem. Na dnevnom redu odbora trebalo je biti imenovanje članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Vijeće čija je svrha nadzirati djelovanje tajnih službi u Hrvatskoj ne postoji još od listopada prošle godine. Tada je, naime, istekao četverogodišnji mandat bivšeg Vijeća koje je Sabor imenovao na sjednici 21. listopada 2011. godine.

S obzirom da je nakon izbora održanih 8. studenog prošle godine nastupio politički vakuum, okončan tek formiranjem sada već srušene Vlade Tihomira Oreškovića krajem siječnja, javni poziv za sastav novog vijeća objavljen je tek 18. veljače. Na natječaj se javilo 76 kandidata, od čega je samo 25 kandidatura ocijenjeno pravovaljanima.

Razgovor s kandidatima na red nadležnog saborskog Odbora došao je tek sredinom svibnja (Večernji list), a kako je Vlada u međuvremenu pala, Sabor nije stigao imenovati novo Vijeće. S obzirom da se izvanredni izbori očekuju početkom rujna, nakon čega eventualni mandatar ima i do 60 dana da formira Vladu, izgledno je da će tajne službe sve do kraja godine nastaviti djelovati bez ikakvog građanskog nadzora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.