Faktograf.hr

Samo činjenice

Petrov: Trudili smo se dalje razvijati civilno društvo

Hina / Lana Slivar Dominić / ua

“Kroz ovih šest mjeseci upravo smo se mi trudili da se i dalje razvija civilni sektor. Inzistirali smo da im se osiguraju sredstva što se i vidi i u odlukama vezanim uz Nacionalnu zakladu”, izjavio je tehnički potpredsjednik Vlade RH i lider MOST-a Božo Petrov u intervjuu za tjednik Globus.

Tragom ove izjave red je da Petrova, kojeg je u Vladi zapala funkcija koordinatora za društvene djelatnosti i ljudska prava, podsjetimo na zbivanja iz travnja ove godine, kada su civilnom sektoru državne dotacije prepolovljene s obzirom na 2015. godinu. Učinjeno je to Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu.

Civilnom društvu uzeli više od pola sredstava

Podzakonski je to akt kojim se lutrijska sredstva raspodjeljuju, između ostalog, i civilnom društvu. Prema prvoj verziji te uredbe, koju je Vlada RH namjeravala izglasati na sjednici 6. travnja, udruge koje doprinose razvoju civilnog društva trebali su dobiti 4,41 posto lutrijskih sredstava. Usporedbe radi, godinu dana ranije za civilno društvo bilo je osigurano 14,21 posto ovih sredstava.

Veći dio tog novca je Zaklada za razvoj civilnog društva koristila kako bi pružala institucionalnu potporu društveno korisnim udrugama, dok se manji dio koristio za sufinanciranje EU projekata organizacija civilnog društva. Prvi pokušaj donošenja Uredbe o raspodjeli lutrijskih sredstava neslavno je propao, između ostalog jer se protiv nje prosvjedovalo na Markovom trgu (Televizija N1), jer se nije održala nikakva javna rasprava (Lupiga.com, Tris.com.hr), a u konačnici i zbog toga što nije bila ni usklađena s ranije donesenim državnim proračunom.

S obzirom da je sam ministar financija Zdravko Marić zatražio da se Uredba skine s dnevnog reda (Jutarnji.hr/Hina) i da je izražena spremnost da se o podijeli lutrijskih sredstava ipak povede rasprava s predstavnicima civilnog društva, nakratko se činilo da bi Vlada ipak mogla odustati od projekta sabotiranja nepoćudnih udruga. No, već dva tjedna kasnije, na telefonskoj sjednici održanoj u popodnevnim satima u petak 22. travnja, Vlada je ipak, sasvim nenadano, donijela Uredbu o raspodjeli lutrijskih sredstava za 2016. godinu. Njome je civilno društvo dobilo nešto više novca nego što su im izvorno namjeravali dodijeliti – 6,88 posto – ali i dalje znatno manje nego ranijih godina.

Pretvarali se da ih slušaju

Predstavnici civilnog društva pritom su bili spremni na mogućnost da će ostati bez dobrog dijela sredstava. Ali nisu mogli očekivati način na koji je ova odluka donesena. Citiramo novinarku portala Forum.tm Veroniku Rešković:

“Perfidnom i zaplotnjačkom igrom, Vlada je na sjednicu Savjeta poslala svoju izaslanicu Ivanu Jakir-Bajo, pomoćnicu ministra financija i glavnu državnu rizničarku, čiji je zadatak bio, pokazat će se kasnije, da glumi demokratsku proceduru, objašnjava prijedlog buduće uredbe i navodno pažljivo sluša zamjerke udruga. Jakir-Bajo zakasnila je na sjednicu Savjeta punih sat vremena, nemušto se ispričavajući da je ‘radila na novom prijedlogu Uredbe’ za koju je – novinarki Forum.tm-a neposredno nakon sjednice – ustvrdila da ne zna kada će Vlada o njoj odlučivati.

Samo koju minutu potom, novinari su izlazeći iz zgrade Vlade doznali da je Oreškovićev tim spornu Uredbu upravo – izglasao. Postalo je jasno da su tri sata rasprave na Savjetu, Vladinu tijelu koje čini 15 predstavnika državne uprave i 16 predstavnika civilnog društva, zaklada, sindikata i poslodavaca, bila samo obična dimna zavjesa u režiji državnog vrha. Nastala je konsternacija”.

Doznavši za ovakvu odluku Vlade, predstavnici Savjeta za razvoj civilnog društva odmah su sazvali press konferenciju na Markovom trgu i podnijeli ostavke. Nedugo zatim ostavku je podnio i ravnatelj Vladinog Ureda za Udruge Igor Vidačak, koji je razriješen na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane 28. travnja.

Udruge koje pomažu najugroženijima pred gašenjem

Efekti ovakve odluke već se vrlo jasno vide. Zaklada za razvoj civilnog društva je udrugama u čijem je sufinanciranju sudjelovala početkom lipnja javila da im neće isplatiti 50 posto sredstava ugovorenih za 2016. godinu. Ne samo da je Zaklada ostala bez polovice svog budžeta, nego je Vlada i praktički paralizirala njen rad time što još nije imenovala Upravni odbor zaklade.

Već su krenuli medijski napisi o udrugama koje su pred gašenjem (H-Alter.org), a pritom se uglavnom radi o udrugama koje pomažu najugroženijim skupinama društva (Glas Slavonije, Jutarnji list). Inicijativa “Za snažno civilno društvo!” organizirala je nekoliko prosvjednik akcija ne bi li Vladi, u kojoj je sjedio i Petrov, objasnili posljedice njenih odluka (Tportal). Za sada to nije urodilo plodom.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.