Ocjena točnosti

Brkić: Afera diploma je politička namještaljka, imam presudu koja me oslobađa

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Ne, to nikad nisam smatrao hipotekom jer je više nego jasno da se radi o političkoj namještaljci. Na to ukazuje više činjenica: od toga da imam pravomoćnu presudu koja me oslobađa krivnje i jasno naglašava da je u cijelome prvom postupku došlo do grubog, rekao bih i svjesnog kršenja procedure do toga da netko u MUP-u donosi odluku na temelju Pravilnika koji je naknadno donesen o ponovnom pokretanju postupka baš u trenutku kad se o meni počinje govoriti kao o mogućem ministru hrvatskih branitelja. Nesumnjivo postoji namjera da se mene osobno diskreditira bez ikakvog stvarnog uporišta. Na žalost, ljudima bez sadržaja podmetanje je jedino oružje”, izjavio je v.d. predsjednika HDZ-a Milijan Brkić u intervjuu za Jutarnji list.

Tim se riječima Brkić osvrnuo na aferu oko plagiranja diplomskog rada, koji mu je odlukom dekana Visoke policijske škole poništen u ožujku 2014. godine. Odluka kojom se Brkiću ukida stručno zvanje donesena je 18. ožujka 2014. godine, da bi 27. ožujka bila objavljena u Narodnim novinama.

“Brkić, Milijan, diploma br. 511-01-121-11-444-15 izdana 10.VI.2011. od Visoke policijske škole u Zagrebu (416520)”, stajalo je tada u malom oglasniku Narodnih novina, gdje je objavljena informacija da se Brkićeva diploma poništava. Ovu objavu na webu Narodnih novina više nije moguće pronaći, vjerojatno zbog naknadne odluke Upravnog suda u Zagrebu, koji je poništio rješenje Visoke policijske škole.

Sud potvrdio plagijat, ali pronašao proceduralnu grešku

Mediji koji su pratili izricanje presude (Televizija N1, Nova TV, 24sata) prenijeli su tada obrazloženje sutkinje Bogdanović da rješenje ukida zbog proceduralne pogreške Visoke policijske škole. Naime, kako je objasnila sutkinja Bogdanović, temeljem Pravilnika o postupku oduzimanja stručnog ili akademskog naziva ili stupnja koji je stupio na snagu 29. siječnja 2014. godine, Brkiću diplomu nije svojom odlukom mogao ukinuti Dekan visoke policijske škole, već je takvu odluku moglo donijeti samo Stručno vijeće.

Takvo je mišljenje Upravnog suda u Zagrebu 14. siječnja 2016. pravomoćnom potvrdio i Visoki upravni sud (Jutarnji list). No, ni Upravni sud u Zagrebu ni Visoki upravni sud nisu osporavali činjenicu da je 70 posto Brkićevog diplomskog rada prepisano, već su se referirali samo na proceduralnu pogrešku koju je Visoka policijska škola počinila u postupku poništavanja Brkićeve diplome.

Brkić ostaje bez diplome iz drugog pokušaja

U veljači ove godine medijima (Večernji list, Hina/Novi list) je iz MUP-a potvrđeno da ponovo pokreću postupak oduzimanja zvanja Brkiću. Citiramo tvrdnje MUP-a iz odgovoru kojeg su dostavili Večernjem listu:

“U predmetu Milijana Brkića Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Visoke policijske škole, a u obrazloženju presude naveo da su, s obzirom na činjenicu da je tužitelj 70 posto svog diplomskog rada prepisao iz ranijeg diplomskog rada, ispunjeni uvjeti da Visoka policijska škola ponovno pokrene postupak oduzimanja stručnog naziva tužitelja i provede ga sukladno procesnim pravilima koja su sada na snazi. Visoka policijska škola žalila se protiv presude Upravnog suda u Zagrebu. Presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske potvrđena je presuda Upravnog suda u Zagrebu.

Visoka policijska škola planira pokrenuti novi postupak oduzimanja stručnih naziva Milijanu Brkiću kao i osobama za koje su zaprimljene sudske presude. Novi postupak bit će proveden prema odredbama Pravilnika o postupku oduzimanja stručnog ili akademskog naziva ili stupnja koji je stupio na snagu 29. siječnja 2014. godine”.

Odluku u ponovljenom postupku Visoka policijska škola donijela je prošlog tjedna, ali njen sadržaj nije još javno objavljen. Hina je, međutim, neslužbeno doznala da je odluka ista kao i u prvom postupku, odnosno da će Brkić ovoga puta doista ostati bez diplome, s obzirom da je Visoka policijska škola iz drugog pokušaja uspjela ispoštovati propisanu proceduru.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.