Ocjena točnosti

Glavaš: Ukinuti su mi svi segmenti presude za ratni zločin

Hina / mm

“U svakom slučaju mogu reći da sam vrlo zadovoljan što je prvostupanjska presuda iz 2009. godine kojom sam bio presuđen na deset godina zatvora ukinuta, i to u cijelosti. Dakle, ne samo pojedini segmenti, nego je presuda u potpunosti ukinuta što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kad dođe do ponavljanja prvostupanjskog postupka”, izjavio je u razgovoru za Novu TV Branimir Glavaš, HDSSB-ov zastupnik raspuštenog Sabora.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je, podsjećamo, prošlog tjedna ukinuo presudu kojom je Glavaš zbog ratnih zločina nad srpskim civilima osuđen na zatvorsku kaznu, te naložio da se suđenje ponovi. No, Vrhovni sud nije, kako to tvrdi Glavaš, u cijelosti osporio presudu Županijskog suda u Zagrebu, već je proces vraćen na početak zbog – proceduralne greške.

Jasno je to objašnjeno u obrazloženju Vrhovnog suda RH koje potpisuje predsjednica sudskog vijeća Ileana Vinja. U sudskom rješenju stoji da je prvostupanjska presuda ukinuta ne zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, već zato što se Županijski sud u Zagrebu pozvao na pogrešni protokol Ženevske konvencije. Glavaša se teretilo za ratne zločine počinjene u periodu od srpnja do prosinca 1991. godine, te je između ostaloga osuđen za kršenje Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

“Iz obrazloženja presude proizlazi da je prvostupanjski sud ove međunarodne propise primijenio na sve inkriminirane događaje, pogrešno pri tom smatrajući da se za cijeli inkriminirani period radi o nemeđunarodnim oružanim sukobima, navodeći da je Republika Hrvatska međunarodno priznata tek 15. siječnja 1992. te da do tada nije imala status samostalne države unatoč tome što je Sabor Republike Hrvatske dana 8. listopada 1991. donio odluku o raskidanju svih državno-pravnih veza s republikama i pokrajinama koje su tvorile dotadašnju SFRJ”, stoji u obrazloženju odluke Vrhovnog suda koji je presudio da se prvostupanjski sud u Glavaševom slučaju trebao referirati na kršenje Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Vrhovni sud vjeruje iskazu zbog kojeg je Glavaš osuđen za ratni zločin

Ispada tako da primarni cilj ovakve presude Vrhovnog suda RH nije bilo (privremeno) oslobađanje Glavaša, već definiranje Domovinskog rata kao međunarodnog sukoba, a ne građanskog rata. Proizlazi to i iz daljnjeg obrazloženja presude kojom je odbijen Glavašev zahtjev da se iskaz Krunoslava Fehira, krunskog svjedoka u postupku u kojem je proglašen ratnim zločincem, proglasi nezakonitim. Fehir je, podsjećamo, bio pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne (BOB), te je na sudu priznao da je po Glavaševom nalogu sudjelovao u mučenjima i ubojstvima srpskih civila.

Vrhovni sud RH u svojoj presudi izražava mišljenje kako Fehir nije trebao biti imenovan krunskim svjedokom, jer za tako što nisu postojali zakonski uvjeti, ali istovremeno naglašava i da to ne čini Fehirov iskaz nezakonitim. Štoviše, Vrhovni sud smatra da je Fehir, kada je pristao da ga se u procesu protiv Glavaša sasluša kao svjedoka, “ispitan s jačim garancijama istinitosti”, s obzirom da u takvom svojstvu ne smije ništa prešutjeti u svezi s kaznenim djelom, dok bi kao okrivljenik imao pravo braniti se na način koji mu najviše odgovara.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.