Razotkriveno

Još uvijek se ne zna je li Todorić dobio presudu protiv RH pa ni odštetu od četiri milijarde dolara

Odluka suda nije još donesena. Nije izgledno da će Todorić dobiti odštetu zbog Sporazuma o prestanku važenja bilateralnih ugovora.
Izvor: N1

Portal hrvatski-glasnik.com objavio je spektakularnu neslužbenu informaciju o odšteti koju će Republika Hrvatska morati isplatiti posrnulom bivšem vlasniku Agrokora, Ivici Todoriću. Međutim, demantirao ga je sam Todorić u prepisci s političarem Branimirom Glavašem, kojemu uskoro ponovo kreće suđenje za ratne zločine u Osijeku.

Ovo je čitava vijest:

Hrvatski glasnik neslužbeno doznaje iz izvora u SAD da je Ivica Todorić, razvlašteni vlasnik Agrokora dobio je spor protiv Vlade Republike Hrvatske u arbitražnom sporu koji je pokrenuo u Washingtonu, pred Međunarodnim centrom Svjetske banke za rješavanje investicijskih sporova (ICSID).

Ivica Todorić pokrenuo još u ožujku 2020 spor pred ICSID zbog kršenja bilateralnog ugovora o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Nizozemske. Kako doznajemo cifra koja se spominje kao odšeta vrti se oko 4 milijarde dolara.

Odluka će biti priopćenja strankama u postupku na završnom ročištu u rujnu.

Sâm Todorić, pak, u nevezanoj objavi odgovara na Glavaševo pitanje o članku u komentarima:

NETKO ima netočne informacije. Krajem 9mj je ročište.

Napomenimo i da tužbu zbog kršenja bilateralnog ugovora između Hrvatske i Nizozemske u ožujku 2020. godine nije podnio Todorić osobno. Tužitelj su nizozemske tvrtke Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. preko kojih je Todorić bio većinski vlasnik Agrokora.

Novi list je u ljeto 2020. godine pisao da bi tužitelj mogao izvući deblji kraj, jer su u svibnju 23 od 27 članica Europske unije, a među njima i Hrvatska i Nizozemska, potpisale Sporazum o prestanku važenja bilateralnih ugovora. Time se izvan snage stavljaju i odredbe o arbitraži iz tih ugovora.

Nizozemska, na koju se u svojoj tužbi poziva Todorić, potpisala je taj sporazum i to bi moglo izvan snage staviti i postupak arbitraže, odnosno barem provedbu odluke koje sud u Washingtonu donese, napisala je kolegica Jagoda Marić. Naime, u Sporazumu 23 članice EU-a se navodi da “ugovorne stranke potvrđuju da su arbitražne klauzule protivne Ugovorima EU-a te su stoga neprimjenjive.”

Navodi se i kako arbitražne klauzule ne mogu služiti kao pravna osnova za novi arbitražni postupak, a da “novi arbitražni postupak” znači svaki arbitražni postupak pokrenut 6. ožujka 2018. ili nakon tog datuma. Ako sud u Washingtonu donese presudu ignorirajući ovaj sporazum, provođenje odluka – što uključuje i plaćanje odštete, kolika god ona bila – je na nacionalnim sudovima ili na strankama, koje se mogu nagoditi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.