Ocjena točnosti

Orepić: Kad se izbrišu lažna prebivališta, neće biti osnove za ćirilicu u Vukovaru

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Nitko ne želi reći istinu, no ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 posto. Ako je to jedino uporište za korištenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga toga uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulirala je s nelegalnim prebivalištima”, izjavio je Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova u ostavci, u razgovoru za Večernji list.

Prema odredbama članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ravnopravna uporaba jezika i pisma manjinama je zagarantirana u lokalnim samoupravama u kojima čine najmanje trećinu stanovništva. Broj stanovnika definira se posljednjim popisom stanovništva, u ovom slučaju onom koji je u skladu s posebnim zakonom proveden 2011. godine.

Orepićeve intervencije, koje se provode u skladu s odredbama Zakona o prebivalištu, utoliko imaju utjecaj na registar birača, ali ne i na rezultate popisa stanovništva. Prema Zakonu o registru birača, isti se definira kao zbirka osobnih podataka o svim biračima hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH i hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u RH te državljanima država članica EU koji ostvaruju biračko pravo u RH.

Prema Zakonu o prebivalištu, MUP je dužan nadležnom tijelu koje vodi registar birača, odnosno Ministarstvu uprave, dostaviti podatke o svim promjenama u zbirci podataka o prebivalištu za osobe koje su navršile 18 godina života, a sukladno odredbama Zakona o registru birača. Drugim riječima, odjava navodnih lažnih prebivališta evidentira se isključivo u registru birača, dok na rezultate popisa stanovništva, prema kojem manjine ostvaruju prava na ravnopravnu uporabu jezika i pisma, nema nikakvog utjecaja. Također, nema garancije da su birači koje Orepić odjavljuje s lažnih prebivališta uopće zavedeni u popisu stanovništva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.