Ocjena točnosti

Kosor: HSLS ne mijenja partnera kako vjetar puše

Hina / Dario Grzelj / dag

“Ne mijenjamo partnera onako kako vjetar puše”, izjavio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, dodavši da je HSLS “vjerodostojan partner HDZ jer ga nije napustio ni onda kad je HDZ-u bilo teško” (Hina/Vecernji.hr).

Kosorovim riječima usprkos, HSLS je u svojoj povijesti promijenio sijaset političkih partnera (Wikipedia). U Vladu RH je HSLS prvi put ušao 2000. godine, tada u koaliciji sa SDP-om, HNS-om, HSS-om, LS-om i IDS-om. Tijekom mandata vlade Ivice Račana HSLS se stigao raspasti na dva dijela, zbog čega je formirana LIBRA, a zatim i napustiti koaliciju.

Smjer je HSLS potpuno promijenio već 2003. godine kada su ušli u HDZ-ovu vladu predvođenu Ivom Sanaderom, u kojoj su ostali i nakon parlamentarnih izbora 2007. godine. Iako su o formiranju vlasti zajedno s tadašnjim koalicijskim partnerima iz HSS-a pregovarali i sa suprotnim taborom (Index.hr), predvođenim tada novoizabranim predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Surađivali sa Sanaderom pa napustili Kosor

Kosorov HSLS nije u Vladi koju je vodila njegova rođakinja Jadranka Kosor ostao do samog kraja. Napustili su koaliciju 10. srpnja 2010., više od godinu dana uoči izbora na kojima je Kukuriku koalicija osvojila vlast (Jutarnji list). Točno kada je “HDZ-u bilo teško”, odnosno kad se zbog opterećenosti korupcijskim aferama nisu mogli niti nadati pobjedi na narednim izborima.

To ih ipak nije spriječilo da se 2014. godine vrate u okrilje HDZ-a kojeg je vodio Tomislav Karamarko, usprkos činjenici da je Kosor koju godinu ranije HDZ opisivao kao stranku koja nas “vraća u komunističku prošlost” (Index.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.