Ocjena točnosti

Ronko: Na listama Narodne koalicije je 50 posto žena

Hina / ua

“Na našim listama nalazi se 50 posto žena, što nije zbog zadovoljenja zakonske forme, već zbog sposobnosti, znanja i svega drugog zbog čega su žene prepoznate u našoj koaliciji”, tvrdi SDP-ovac Zdravko Ronko (Hina/Dnevnik.hr).

Kandidacijske liste Narodne koalicije predane su Državnom izbornom povjerenstvu i javno objavljene na internetskoj stranici koalicije. Koalicija sačinjena od SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a na izbore izlazi u deset izbornih jedinica, što znači da na listama ukupno ima 140 kandidata.

Na listama se, međutim, ukupno nalazi tek 56 žena što je puno manje od Ronkovih 50 posto. Žene su na listama Narodne koalicije zastupljene s okruglih 40 posto. Upravo je to minimalni postotak kojeg zahtjeva Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

No, tim je zakonom propisano da na svakoj izbornoj listi oba spola moraju biti zastupljena s najmanje 40 posto, što Narodna koalicija nije ispoštovala u svim izbornim jedinicama. Kvotu od 40 posto Narodna koalicija ispoštovala je samo u trećoj (šest kandidatkinja), četvrtoj i petoj (po sedam kandidatkinja), te osmoj izbornoj jedinici (osam kandidatkinja). Na svim ostalim listama Narodne koalicije žene su zastupljene s manje od 40 posto mjesta na listi.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.