Ocjena točnosti

Vrdoljak: Miro Bulj je od Sabora uzimao 7-8 tisuća kuna samo za prijevoz

Hina / Mladen Volarić / ua

“Ima velika doza licemjerja jer žele uskratiti prava saborskim zastupnicima koje su oni najviše koristili. Prosječni je zastupnik Mosta koristio 18 tisuća kuna, a prosječni HNS-ovac 7 tisuća. Božo Petrov i Miro Bulj će naplatiti svaku kunu koju mogu. Bulj je uzimao 7-8 tisuća kuna samo prijevoza i to pored plaće”, izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u “Novom danu” televizije N1.

Tvrdnje koje je iznio Vrdoljak provjerili smo na internetskoj stranici Hrvatskog sabora, gdje je objavljen pregled troškova zastupnika u razdoblju od 28. prosinca 2015. do 8. srpnja 2016. godine. U predmetnom razdoblju zastupniku MOST-a Miru Bulju na ime troškova isplaćeno je ukupno 64.736,15 kuna, od čega je najviše doista otišlo na prijevoz.

Miro Bulj za prijevoz uzimao skoro 6500 kuna mjesečno

Troškove automobila je Bulj od Sabora naplatio 32.800,00 kuna, a dodatnih 6.153,00 kuna otišlo je na troškove cestarine. Radi se o ukupnom trošku od 38.953 za razdoblje od šest mjeseci, odnosno oko 6492 kune mjesečno. Ako tome pribrojimo i troškove hotela, stanarine, režija i odvojenog života, ispada da je Bulj od Sabora svaki mjesec pored plaće dobivao oko 10.789 kuna.

Provjerili smo i Vrdoljakovu tvrdnju prema kojoj je prosječni zastupnik MOST-a mjesečno od Sabora za dodatne troškove uzimao 18 tisuća kuna, a prosječni zastupnik HNS-a sedam tisuća kuna. U računicu smo uvrstili samo one zastupnike koji su u Klubu zastupnika MOST-a ostali do samog kraja, odnosno do raspuštanja Sabora. HNS-u je pribrojen i manjinski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je također bio dio njihovog zastupničkog kluba.

MOST-ovci 2,5 puta skuplji od HNS-ovaca

Kumulativno je deset HNS-ovaca u tih šest mjeseci potrošilo 167.379,33 kuna, a najviše nas je koštala Nada Turina Đurić, koja je od Sabora naplatila čak 50.634,93 kuna dodatnih troškova. Ispada da je HNS-ov klub zastupnika od Sabora svaki mjesec prosječno naplaćivao oko 27.896 kuna troškova, odnosno oko 2789 kuna po zastupniku.

Klub zastupnika MOST-a doista je bio osjetno skuplji. Ukupno 12 zastupnika je od Sabora kroz šest mjeseci naplatilo 496.140,77 kuna. Prosječno su MOST-ovi zastupnici Sabor mjesečno koštali 82.690 kuna, odnosno 6890 kuna po zastupniku. Ispada tako da je Vrdoljak u računici mjesečnih troškova pojedinih zastupnika nešto pobrkao, ali točno je dijagnosticirao činjenicu da su dodatni troškovi zastupnika MOST-a građane koštali oko 2,5 puta više nego dodatni troškovi zastupnika HNS-a.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.