Aktualno

HNS u četvrtak ne šalje zakon o udomiteljstvu na Ustavni sud, a u petak oko toga “surađuje s ustavnim sucima”

HNS.hr

“Moja izjava od jučer malo je nespretno interpretirana. HNS intenzivno u suradnji s ustavnim sucima i pravnim stručnjacima radi na pripremi zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Čim zahtjev bude dovršen, predat ćemo ga Ustavnom sudu”, rekao je u petak Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke (HNS) u Hrvatskom saboru.

Iako nije jasno na kakvu je “suradnju s ustavnim sucima” Batinić mislio, važno je naglasiti da bi „suradnja s ustavnim sucima“ u aktualnom sazivu Ustavnog suda RH bila protuzakonita i to prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, ali i u suprotnosti s Kodeksom sudačke etike.

Batinić je navedenim citatom pokušao objasniti vlastitu izjavu u Jutarnjem listu kojom je ustvrdio da HNS, unatoč brojnim ranijim najavama, ipak neće tražiti ocjenu ustavnosti nedavno u Saboru izglasanog Zakona o udomiteljstvu iz kojega su isključeni formalni i neformalni životni partneri.

Nema potrebe da stranka ide na to

„Ne, nismo kao stranka podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu kao što smo najavljivali, jer smatramo da nema potrebe da stranka ide na to, da se na taj način stvara politički pritisak. Imamo informaciju da su neki članovi i simpatizeri HNS-a kao građani podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti. Budući da zahtjev postoji, da je predan, te da Ustavni sud ima temelj za donošenje odluke, nije nužno da i stranka djeluje u tom smjeru“, rekao je Batinić Jutarnjem listu u izjavi za koju sada tvrdi da je „malo nespretno interpretirana“.

Zanimljivo je da Batinić nije rekao koji su to simpatizeri, odnosno članovi stranke podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti, ali ni kada su to navodno učinili. Prema informacijama Faktografa, Ustavnom sudu prijedlog za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu poslali su udruženje Zagreb Pride, udruga Dugine obitelji te jedan odvjetnik nije poznata povezanost s HNS-om.

Vrdoljak opet nije poštivao svoju riječ

Nije jasno koji je točno dio Batinićeve izjave krivo interpretiran, jer vrlo jasno kaže da nisu podnijeli zahtjev, ne smatraju da za to ima potrebe, ali i da bi na taj način stvarali politički pritisak.

Izglednijom se čini solucija u kojoj je nakon negativnih reakcija na posljednju promjenu smjera iz HNS-a kod Batinića ponovno došlo do promjene mišljenja i reteriranja ranije danih izjava.

Tijekom procesa rasprave i samog izglasavanja Zakona o udomiteljstvu u Saboru, iz HNS-a su u više navrata tvrdili da će tražiti procjenu ustavnosti, znajući da amandman koji su predali na zakon, a prema kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece. Iako su svojim prisutstvom u Saboru omogućili kvorum, u samom glasovanju bili su suzdržani.

“Ako se amandman ne prihvati nećemo glasati za zakon. Kolega Milorad Batinić jasno je rekao da ćemo biti suzdržani. I onda ide preispitivanje ustavnosti tog članka”, najavio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a lanjskog 27. studenog.

Deset dana kasnije, na dan izglasavanja zakona, Jutarnjem listu HNS je poručio da zahtjev za ocjenu ustavnosti poslati Ustavnom sudu čim zakon nakon objave u Narodnim novinama stupi na snagu.

„Ustav ne sprječava zakonsko rješenje kojim se životnim partnerima omogućava udomljavanje. U prijevodu, nisu svi jednaki pred zakonom, a mi kao liberali želimo upravo to – otvorenu i tolerantnu Hrvatsku, gdje su svi – neovisno o imenu, prezimenu, porijeklu, seksualnosti, uvjerenjima – jednaki pred zakonom. I Europski sud za ljudska prava donio je presudu prema kojoj neformalni životni partneri i životni partneri mogu biti udomitelji“, poručivali su tada iz HNS-a.

U Narodnim novinama Zakon o udomiteljstvu objavljen je još 20. prosinca 2018. godine, a stupio je na snagu 1. siječnja 2019.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.