Ocjena točnosti

Milanović: Zadnja HDZ-ova Vlada je Hrvatsku zadužila više nego mi

Hina / Željko Draženović / mm

“Kao prvo, javni dug je iznosio 65 posto BDP-a. (…) A HDZ je u zadnje četiri godine svog mandata, od 2008. do 2012. godine se zadužio za 23 milijarde kuna više nego mi u ove četiri godine u koje se vide rezultati”, izjavio je Zoran Milanović u intervjuu za RTL, kao odgovor na konstataciju Mirjane Hrge da je Kukuriku koalicija u svom mandatu javni dug povećala s 49 na 89,2 posto BDP-a.

Milanoviću za pravo daju makroekonomski indikatori dostupni na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke. Na kraju 2011. godine, kada je Kukuriku koalicija pobjedom na izborima u prosincu preuzela vlast, dug opće države iznosio je 65,2 posto BDP-a. Četiri godine kasnije, na kraju 2015. godine, javni dug iznosio je 86,7 posto BDP-a.

Koliko se zaduživao Milanovićev SDP…

Ukupni iznos javnog duga, prema brojaču javnog duga Udruge Lipa, trenutno je 291,85 milijardi kuna. Zadnji podaci HNB-a datiraju od 31. svibnja ove godine, kada je dug iznosio 285,04 milijarde kuna.

Kada je Milanovićeva vlada u prosincu 2011. preuzela vlast u državi, javni je dug prema HNB-ovoj evidenciji iznosio 216,71 milijardi kuna. Do siječnja 2016. godine, kada su mjesto u Banskim dvorima prepustili Tihomiru Oreškoviću i njegovim ministrima, javni dug porastao je na 291,07 milijardi kuna. Ispada tako da se javni dug u mandatu Zorana Milanovića, odnosno njegovih ministara financija Slavka Linića i Borisa Lalovca, povećao za 74,36 milijardi kuna.

… a koliko Sanaderov i Kosoričin HDZ

Pogledajmo sad kakvo je stanje duga bilo u studenom 2007. godine, kada je HDZ predvođen Ivom Sanaderom na izborima dobio drugi uzastopni mandat. Dug opće države tada je iznosio, pokazuju podaci HNB-a, 119,82 milijarde kuna. Do kraja mandata vlade koju su predvodili najprije Sanader, a onda Jadranka Kosor, dug je porastao za 96,89 milijardi kuna. Ministri financija u ovom razdoblju bili su Ivan Šuker i Martina Dalić.

Milanovićeva tvrdnja da je zadnja HDZ-ova vlada javni dug povećala znatno više nego njegova utoliko je točna i prilično precizna. Državna riznica se pod Šukerom i Dalić zadužila za 22,53 milijarde kuna više nego pod Linićem i Lalovcem.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.