Pod povećalom

Ankete: Narodna koalicija pobjeđuje, ali za vlast im treba 65 mandata

Hina / Daniel Kasap / dk

Rezultati anketa rađenih za RTL i Jutarnji list te za HRT, a na sličnom je tragu i najnovija terenska koju upravo objavljuje Nova TV, sugeriraju da jasnog pobjednika predstojećih izbora neće biti.

Relativni pobjednik mogla bi biti Narodna koalicija – kojoj, ovisno o anketi, predviđaju 61 ili 62 zastupnika, nasuprot HDZ-a kojem bez dijaspore predviđaju 55 ili 56 mandata (dakle isto kao prošle godine). Međutim, svakako treba naglasiti da na tako maloj razlici među vodećim strankama broj od 11 (RTL), odnosno 12 (HRT) graničnih mandata te podatak da je još uvijek neodlučno 21 posto ispitanika (HRT) govore da izborni rezultati ne moraju nužno odražavati spomenute rezultate ankete.

Kada je riječ o najjačim igračima, u ove dvije ankete nema značajnijih odstupanja – po RTL-u SDP ima prednost od 7, a po HRT-u od 5 zastupnika pred HDZ-om, a broj MOST-ovih zastupnika gotovo je identičan – 12 po RTL-u, a 13 po HRT-u. Najveće razlike dviju anketa su među manjim pretendentima za Sabor koji se vrte oko izbornog praga. Dok po HRT-u koalicija oko Milana Bandića ne osvaja nijedno mjesto, a Živi zid se može nadati čak šestero zastupnika, po RTL-u oni mjesta pravedno dijele na 3:3 za svaku od tih koalicija.

Živi zid između dva i devet mandata

S obzirom da nema dramatičnih razlika pri vrhu te da obje ankete priznaju velik broj graničnih mandata, za potrebe ove analize ćemo zbog njihovog iscrpnijeg prikaza podataka koristiti anketu koju je za RTL telefonski radila Promocija plus na reprezentativnom uzorku od 7000 ispitanika.

U toj anketi najvjerojatniji raspored saborskih stolaca bio bi ovakav: SDP i partneri 62 mandata, HDZ 55, MOST 12, Živi zid 3, IDS 3, koalicija Milana Bandića 3 i HDSSB 2, čemu treba pribrojati i 3 mjesta za dijasporu i 8 za predstavnike manjina.

Međutim, kako se to vidi iz prikaza na stranicama RTL-a, od navedenog broja SDP ima fiksnih, dakle onih koje svakako osvaja 57, dok se s dobitnim graničnim mandatima, ako se izračun po D’Hondtu posloži maksimalno u njihovu korist, može popeti i do 65.

HDZ ima fiksna 53, a s dobitnim graničnim mandatima maksimalno se može popeti do 60.

Trećeplasirani MOST ima fiksnih 11, a predviđa mu se porast na 12 zastupnika.

IDS u svakoj varijanti osvaja 3 mandata, jednako kao i  BM 365 s reformistima.

HDSSB ima fiksan jedan, ali se računa da će se popeti do 2.

Najzanimljiviji je Živi zid. On ima fiksna 2 mandata, izračun je da će naposljetku dobiti 3, ali uz povoljnu matematiku mogao bi se popeti i do 9.

Ovisno o raznim elementima koji će se posložiti na sam dan izbora D’Hondt nudi varijacije na temu, ali ne takve koje bi ijednoj od vodećih koalicija osigurale lako formiranje vlade.

Tko ima veći koalicijski potencijal?

Presudni faktor odlučivanja opet će biti MOST, ali on može biti dovoljan za formiranje vlade samo ako će ići sa SDP-om kojem će se, kako se računa, priključiti i IDS. U tom slučaju bi uz 62 mandata SDP-a i 3 IDS-a došli do minimalne većine od 77 zastupnika, kojima bi se onda sigurno priključile i manjine te bi se tako došlo do relativno stabilne većine od 85 zastupnika.

Mali su, međutim, izgledi da se MOST odluči na koaliciju sa SDP-om na koju prošle godine nije pristao niti nakon što je Boži Petrovu ponuđeno mjesto premijera.

S obzirom da MOST vjerojatno neće sa SDP-om, za Narodnu koaliciju jedina mogućnost da sastavi vlast bila bi kada bi stvarno uspjeli dobiti najviše iz graničnih mandata – osvojiti 65 mandata te uz IDS pridobiti i sve pripadnike manjina, što je malo vjerojatno, čak i da Zoran Milanović nije naljutio predstavnike srpske manjine svojim komentarima pred Klemmom i Jukićem. Teško je očekivati da će dobiti Živi zid, ali za točniju procjenu trebalo bi vidjeti koji će kandidati iz te šarolike skupine ući u Sabor jer među njima sada ima onih koji su u proteklim mjesecima više puta mijenjali odijela. Toj tankoj većini možda bi se mogao priključiti i reformist Radimir Čačić, pod uvjetom da uđe u Sabor. Međutim, sve je to ipak prilično nategnuto i neuvjerljivo.

MOST je svjetonazorski bitno bliži HDZ-u i vjerojatnije je da će, ako se odluči na koaliciju, otići s tom strankom. Problem je u tome što MOST HDZ-u sada, za razliku od prošle godine kada su u pregovore krenuli s 19 zastupnika, vjerojatno neće biti dovoljan. Uz glasove dijaspore i MOST, HDZ će morati dobiti i glasove manjina ili kombinirati manjinske predstavnike koji žele ići s njima s glasovima koje osvoji Bandić.

Novi HDZ osvojit će, sugeriraju ankete, manju podršku među biračima, ali ima i nešto veći koalicijski potencijal od SDP-a.

Birači protiv velike koalicije

Najstabilnija varijanta bilo bi stvaranje velike koalicije SDP-a s partnerima i HDZ-a. U tom bi slučaju Hrvatska dobila vrlo stabilnu većinu, ali i mukotrpne pregovore oko sastava Vlade i smjera kojim treba nastaviti. Velika koalicija, također, ne bi odražavala volju birača. Kako to pokazuju podaci za četiri jedinice koje objavljuje Nova TV, i u „SDP-ovim“ i „HDZ-ovim“ jedinicama iznimno je mali broj birača koji podupiru takav rasplet. U VIII. , uvjetno rečeno lijevoj jedinici, za tu je opciju svega 5,6 posto birača, a u III. 6,8 posto. U HDZ-u naklonjenijoj IV. jedinici za to je 7,8 posto birača, a u V. bi takav ishod željelo 8,1 posto birača. .

Primjetno je veći broj onih koji misle da rezultati predstojećih izbora neminovno vode – ponavljanju izbora. U dosad objavljene četiri jedinice taj se raspon kreće od 11,2 posto u VIII, jedinici do 18,4 u III. jedinici.

Kad je riječ o trendovima, primjetno je da je HDZ poništio pad iz proljeća te da ga sada podržava jednaki broj birača kao i pred prošlogodišnje izbore.

MOST iznevjerio birače

HDZ i SDP zadržali su i glavninu svojih birača s prošlogodišnjih izbora (oko 80 posto), što se ne može reći i za MOST. Ta je platforma u većini izbornih jedinica zadržala tek trećinu ljudi koji su za njih glasali koncem 2015. Jedino će u X. jedinici, njihovom najjačem uporištu, dobiti glasove više od pola onih koji su za njih glasali lani – 61,2 posto

Za koga će sada glasati oni koji su lani bili u potrazi za trećom opcijom? Nema jedinstvenog obrasca, već to ovisi od regije do regije. Najviše ih kaže kako će apstinirati od izbora ili su još neodlučni. Oni koji znaju kome će sada dati glas različito razmišljaju od jedinice do jedinice – tako će se u I. jedinici preko 10 posto njihovih glasova vratiti SDP-u, a po 7,5 posto bivših birača MOST-a dobivaju HDZ, Živi zid i Pametno. U II. jedinici 8,3 posto bivših mostovaca sada je za Živi zid, a SDP i HDZ dobivaju po 6 posto. U IX. jedinici po 12,5 posto njihovih glasova dobivaju Stipe Petrina i njegova lista te HDZ.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.