Ocjena točnosti

Kosor: Glas za mene je glas protiv poreza na nekretnine

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Glasujte protiv poreza na nekretnine! Lista HDZ-HSLS broj 10, redni broj 3”, poručio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor putem svoje službene stranice na Facebooku. Priložio je usput i snimku na kojoj govori kako će se “kao saborski zastupnik uvijek zalagati protiv bilo kakvog novog poreza na nekretnine”.

darinkokosor_facebook

Je li Kosor pročitao program koalicijskog partnera?

Kosor i njegov HSLS na izbore izlaze zajedno s HDZ-om. Dobio je visoko treće mjesto na HDZ-ovoj listi za prvu izbornu jedinicu, što znači da će gotovo sigurno sjediti u Saboru. Međutim, upravo glas za ovu listu je glas za porez na nekretnine.

“U prvoj fazi uvest ćemo pravednije oporezivanje nekretnina kroz poboljšan i unaprijeđen sustav komunalne naknade uvođenjem dodatnih kriterija. U drugoj fazi, kada ispunimo preduvjete vezane uz potrebne evidencije vlasništva i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, umjesto komunalne naknade uvest ćemo porez na nekretnine. Osobe koje posjeduju jedinu nekretninu za stanovanje plaćat će minimalan iznos poreza”, eksplicitno se navodi u HDZ-ovom izbornom programu.

HDZ jedini za porez na nekretnine

Štoviše, HDZ je jedina stranka koja se u Indexovom upitniku izjasnila za uvođenje poreza na nekretnine. “Zamijenit ćemo komunalnu naknadu porezom na nekretnine. Što se tiče poreznog opterećenja ništa se neće promijeniti”, poručili su iz HDZ-a.

U istom upitniku na pitanja su odgovarali i SDP, MOST, Pametno, IDS, Živi zid i HDSSB. Sve navedene stranke izjasnile su se protiv uvođenja poreza na nekretnine u idućem mandatu. MOST i HDSSB zalažu se za oporezivanje samo onih nekretnina koje nisu u funkciji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.